Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea domnului senator Aurel-Horea Soporan la cea de-a cincea Conferință mediteraneană intitulată „Responsabilitate socială în regiunea mediteraneană: colaborare pentru dezvoltare durabilă și bune practici în ceea ce privește drepturile omului și mediul” (Napoli, 15-17 iunie 2017)

Domnul senator Aurel-Horea Soporan, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), a participat în zilele de 15 și 16 iunie 2017, la cea de-a cincea Conferință mediteraneană intitulată „Responsabilitate socială în regiunea mediteraneană: colaborare pentru dezvoltare durabilă și bune practici în ceea ce privește drepturile omului și mediul” (Napoli, 15-17 iunie 2017). Delegația APM la acest eveniment a fost compusă din dl. Francesco Maria Amoruso, Președinte onorific al APM, dl. Yilmaz Tezcan, membru al delegației Parlamentului Republicii Turcia la APM și dl. senator Aurel-Horea Soporan.
 
Conferința a fost organizată sub înaltul patronaj al Parlamentului European și al Comitetului Economic și Social European, de organizația non-guvernamentală italiană “Spazio alla Responsabilita”, cu sprijinul Adunării Parlamentare a Mediteranei, al Rețelei Europene pentru Responsabilitate Socială Corporatistă, al Uniunii Regionale a Camerelor de Comerț din Campania, al Camerei de Comerț din Napoli și al Primăriei Municipiului Napoli, în colaborare cu Ministerul italian pentru Dezvoltare Economică. Conferința a fost găzduită de Camera de Comerț din Napoli. 
 
Evenimentul a promovat, prin tematică și program, schimburi de informații și prezentări de bune practici pentru diseminarea culturii de responsabilizare socială și s-a adresat instituțiilor publice, mediului de afaceri, experților în domeniu, asociațiilor și ONG-urilor, precum și cetățenilor, consumatorilor și studenților, scopul principal fiind încurajarea unui model de dezvoltare în măsură să armonizeze sustenabilitatea economică cu obiectivele sociale și de mediu. 
 
În cadrul Conferinței au fost dezbătute teme de actualitate precum cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile ale Organizației Națiunilor Unite (ODD) ale Agendei 2030; Programul pentru Bazinul Mediteranean 2014-2020; cel de-al șaptelea Program de Acțiune pentru Mediu (EAP) pentru 2020; mediul de afaceri și drepturile omului – o responsabilitate socială comună a guvernelor, întreprinderilor, mediului de afaceri și ONG-urilor; problematica de gen, dizabilitățile și imigrația: noi provocări în domeniul sănătății și securității la locul de muncă; recomandările ONU și Planurile Naționale de Acțiune.
 
Delegația APM a salutat inițiativa organizatorilor și a încurajat crearea unei rețele de specialiști care să includă instituții ale statului, decidenți politici, mediul de afaceri, ONG-uri de specialitate și reprezentanți ai societății civile din regiune care să lucreze împreună pentru a proteja interesele sociale și pentru a asigura un viitor sustenabil pentru toți cetățenii bazinului mediteranean.
 
În acest context, domnul senator Aurel-Horea Soporan a evidențiat faptul că, în plan național, ca urmare a activității principalului for decizional privind raportarea în ceea ce privește dezvoltarea durabilă, respectiv Comitetul interministerial pentru coordonarea integrării domeniului protecției mediului în politicile și strategiile sectoriale la nivel național (CI), a fost elaborată o matrice care cuprinde cartografierea politicilor și strategiilor existente la instituțiile reprezentate în Comitet, precum și indicatorii aferenți Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. De asemenea, domnul senator a precizat interesul sporit al țării noastre de a dezvolta și consolida IMM-urile din sectorul de producție, în special prin demararea programului guvernamental „Start Up Nation”.
 
Aflată deja la cea de-a cincea ediție, Conferința a propus partenerilor implicați ca până anul viitor să urmărească evoluțiile tuturor statelor mediteraneene în ceea ce privește politicile acestora de dezvoltare durabilă și programele de responsabilitate socială demarate cu sprijinul tuturor factorilor interesați.
 
 
 



Go to top