Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatoarei Evdochia Aelenei la reuniunea interparlamentară cu tema, Femeile în sport

Joi, 7 martie a.c., senatoarea Evdochia Aelenei, membră a Comisiei pentru tineret şi sport, a participat la lucrările reuniunii interparlamentare cu tema Femeile în sport, organizată de Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen (FEMM) din Parlamentul European, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii 2024.
În cadrul dezbaterilor, au fost prezentate rapoarte despre scandalurile privind abuzurile care afectează femeile în sport într-o varietate de domenii, dar și lupta femeilor pentru recompense financiare egale și statut, în contextul în care valorile sportive, munca în echipă, precum și responsabilitatea socială prin sport sunt respectate  la nivel mondial.
În cadrul acestei reuniuni, femei sportive de seamă au împărtășit experiențele lor în lupta pentru egalitate, obstacolele pe care le-au depășit şi au discutat despre provocările ce urmează.
De asemenea, a fost subliniată necesitatea adoptării unor politici coerente şi măsuri concrete de combatere a sexismului în sport, a abuzurilor fizice şi psihice împotriva femeilor, inclusiv în sport, precum şi reducerea sau chiar eliminarea stereotipurilor de gen. De asemenea, s-a evidențiat necesitatea propunerii unor noi standarde pentru siguranța copiilor în sport, precum şi a unor soluții, chiar legislative, pentru a pune capăt abuzurilor sexuale şi violenței asupra copiilor în sport.
Senatoarea Aelenei a avut o intervenție în cadrul dezbaterilor. În expunerea sa, membra Comisiei pentru tineret şi sport, a subliniat faptul că România urmărește, alături de celelalte state membre, prin politici publice, creșterea ponderii femeilor, în special în rândul antrenorilor și la nivelul pozițiilor de conducere, în organizațiile și cluburile sportive.
În acest sens, senatoarea a relevat palmaresul sportiv al Elisabetei Lipă, care, în prezent, conduce Agenţia Naţională pentru Sport, precum şi al Cameliei Potec, vicepreşedinta Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Totodată, senatoarea a menționat că principiile care stau la baza sportului feminin, cum ar fi reziliența, munca în echipă, dăruirea și perseverența, sunt aplicabile universal și pot fi imitate în toate domeniile sociale. În opinia sa, aceste valori, combinate cu căutarea excelenței, pot inspira pe toată lumea pentru a depăși barierele în căutarea obținerii succesului.
La reuniune au participat Robert Biedroń, preşedintele Comisiei pentru drepturile femeilor şi egalitatea de gen din PE, în calitate de moderator al reuniunii, reprezentanţi ai Consiliului Europei, sportive de seamă din Suedia, Belgia, precum şi membri ai comisiilor relevante din parlamentele naţionale şi Parlamentul European. De asemenea, Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European şi Katarzyna Kotula, ministrul pentru egalitate din Polonia au transmis mesaje online.



Go to top