Senatorul Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai, membru supleant al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (AP SEECP), a participat astăzi, 15 aprilie a.c., la reuniunea Comisiei generale pentru justiție, afaceri interne și cooperare în domeniul securității a Adunării, care s-a desfășurat în format online.
La reuniune au participat delegațiile parlamentelor din Bosnia și Herțegovina, Croația, Grecia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Turcia, precum și reprezentanți ai Secretariatul Regional pentru Cooperare Parlamentară în Sud-Estul Europei.
În deschiderea lucrărilor, au luat cuvântul președinta Comisiei, Derya Bakbak, membră a delegației turce și ministrul adjunct al justiției din Turcia, Yakup Moğul, care au făcut o prezentare a situației actuale și a măsurilor luate de guvernul turc pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului de justiție în contextul pandemiei de COVID-19.
Membrii comisiei au dezbătut și adoptat proiectele de raport și de recomandare cu tema ,,Eficiența judiciară în timpul pandemiei globale: noi servicii și practici”. Cele două documente vor fi prezentate, spre adoptare, sesiunii plenare a AP SEECP, în luna iunie a.c., care va fi organizată de președinția în exercițiu a Marii Adunări Naționale a Turciei.
Adresându-se participanților pe tema proiectului de raport, senatorul Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai a arătat că în România au fost luate o serie de măsuri aplicabile atât în materie civilă, cât și penală, care au vizat asigurarea continuității activității de judecată în condițiile impuse de pandemie, precum și protejarea, în mod adecvat și cu prioritate, a drepturilor constituționale la viață și la integritate fizică și psihică și la ocrotirea sănătății.
De asemenea, senatorul Mihai a informat despre adoptarea, de către Senatul României, a proiectului de Lege privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19, care reglementează măsuri specifice, temporare, aplicabile pe durata stării de alertă, menite să asigure protecția adecvată a angajaților din sistemul judiciar și a cetățenilor, precum și continuarea, în condiții optime, a activității de înfăptuire a justiției.