Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea comună a Comisiilor pentru politică externă și a Comisiilor pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Senat și Camera Deputaților cu Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei

Comisiile pentru politică externă și Comisiile pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Senat și Camera Deputaților au avut o întrevedere, marți, 8 septembrie a.c., cu Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, aflat în România într-o vizită oficială.
În cadrul discuțiilor au fost abordate teme ce privesc stadiul și perspectivele dialogului interparlamentar, aspecte de interes cu privire la parcursul european al Ucrainei, colaborarea cu NATO și evoluțiile regionale, precum și modul în care sunt asigurate și respectate drepturile etnicilor români din Ucraina.
Senatorul Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului României și membru al Comisiei pentru politică externă, a subliniat sprijinul părții române cu privire la parcursul european și euroatlantic al Ucrainei, punctând faptul că România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană. Recunoscând dreptul fiecărei națiuni de a întreprinde reforme interne care urmăresc creșterea performanței administrației publice, vicepreședintele Senatului a arătat că, odată cu implementarea reformei administrativ-teritoriale promovate de Guvernul de la Kiev, există riscul ca etnicii români din Ucraina să fie mai slab reprezentați la nivelul viitoarelor structuri de organizare și, prin urmare, să fie diminuate drepturile de care aceștia se bucură în prezent.
Senatorul Radu-Mihai Mihail, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, a evidențiat faptul că România a susținut menținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, fiind unul dintre statele care a promovat intens politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Republicii Autonome Crimeea de către Federația Rusă. De asemenea, a pledat pentru continuarea negocierilor între Ministerul Educaţiei și Cercetării din România şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina în vederea încheierii unui nou Protocol de colaborare în domeniul învăţământului. A exprimat așteptările părții române ca Ucraina să respecte recomandările Comisiei de la Veneția prin renunțarea la glotonimul de „limbă moldovenească” și să avanseze soluții viabile care să asigure menținerea calității educației în limba română la toate nivelurile de instruire.
Senatorul Riceard-Viorel Badea, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării și membru al Comisiei pentru politică externă, a pledat pentru necesitatea constituirii unui spațiu mediatic comun româno-ucrainean care să aibă ca principal obiectiv combaterea știrilor false răspândite de Federația Rusă.
Senatorul Lucian Romașcanu, membru al Comisiei pentru politică externă, a salutat intenția părții ucrainene de a implementa recomandările Comisiei de la Veneția în privința respectării dreptului la educație în limba maternă al etnicilor români din Ucraina. Totodată, a subliniat importanța schimbului constant de idei și cooperarea între comisiile de specialitate din Parlamentul României și Rada Supremă a Ucrainei pe teme de interes comun și pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural.



Go to top