Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea vicepreşedintelui Senatului, senatorul Robert-Marius Cazanciuc şi a senatorului Angel Tîlvăr, coordonatorul Grupului pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României, cu Valiant Richey, reprezentant special al OSCE şi coordonator pentru combaterea traficului de persoane

Senatorul Robert-Marius Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului, şi senatorul Angel Tîlvăr, coordonatorul Grupului pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României,  preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, au avut o întrevedere,  marţi, 26 iulie 2022, cu Valiant Richey, reprezentant special al OSCE şi coordonator pentru combaterea traficului de persoane, aflat în vizită în România.
Cu această ocazie, oficialii români au subliniat că legislativul român acordă o atenţie deosebită prevenirii şi combaterii traficului de persoane, un exemplu în acest sens fiind constituirea unei structuri parlamentare cu atribuţii în acest domeniu, având ca principal obiectiv facilitarea  schimbului de informaţii şi de experienţă şi consolidarea cooperării între actorii implicaţi în acest proces.
Reprezentantul special al OSCE a felicitat grupul român pentru activitatea depusă, accentuând importanţa rolului parlamentelor, atât în elaborarea şi implementarea unei legislaţii eficiente, cât şi din perspectiva exercitării funcţiei de control asupra activităţii  guvernamentale in domeniu. Valiant Richey a exprimat interesul pentru continuarea cooperării cu parlamentele pe durata mandatului său, inclusiv prin organizarea unor sesiuni de informare pe această temă, destinate parlamentarilor.
În continuarea dialogului, reprezentanţii Senatului au menţionat o serie de aspecte relevante privind demersurile la nivel naţional pentru combaterea traficului de persoane şi evoluţiile pozitive din ultimii ani. În context, a fost salutată decizia Departamentului de Stat al SUA de eliminare a României de pe lista de supraveghere privind traficul de persoane.
Senatorii romani s-au referit, de asemenea, la măsurile adoptate de țara noastră în gestionarea fluxului masiv de refugiați ucraineni, prin implicarea instituţiilor abilitate ale statului, organizaţiilor neguvernamentale şi prin solidaritatea impresionantă a cetățenilor români, manifestată la scară largă și în diferite modalități faţă de semenii ucraineni.
 
Informații suplimentare:
Mandatul reprezentantului special are ca principale obiective sprijinirea statelor participante la OSCE în elaborarea şi implementarea strategiilor şi iniţiativelor  de combatere a traficului de persoane, precum şi oferirea de asistenţă pentru realizarea angajamentelor OSCE în acest domeniu.
 
 
 
 



Go to top