Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlățean la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

 
Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a participat în perioada 22-23 mai 2023, la Larnaca, Cipru, la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului.
În deschiderea reuniunii a fost invitată să susțină un cuvânt de bun venit președinta Camerei Reprezentanților a Republicii Cipru, Annita Demetriou. De asemenea, Anna Koukkides-Procopiou, ministrul de justiție și ordine publică al țării gazdă a participat, împreună cu experții invitați, la schimbul de opinii cu privire la aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului în Cipru.
Ministrul Procopiou s-a referit la rolul istoric pe care l-a avut Consiliul Europei, după cel de-al doilea război mondial, prin adoptarea și implementarea sistemului Convenției Europene a Drepturilor Omului, la valorile și drepturile fundamentale promovate în cadrul Consiliului Europei, ceea ce a condus la actuala arhitectură europeană, la suferințele umane cauzate de invazia rusă din Ucraina și nevoia de solidaritate, în continuare, în vorbe și fapte cu poporul ucrainean, precum și la importanța Curții Europene a Drepturilor Omului ca garant esențial al drepturilor individuale pe întregul continent. A vorbit de asemenea despre  situația din Cipru și a subliniat necesitatea respectării deciziilor CEDO în cauze inter-statale care privesc țara sa.
În acest context, Titus Corlățean a avut o intervenție pe tema situației din Transnistria și a prezenței trupelor militare ruse în regiunea transnistreană, cu referire la deciziile CEDO  în cauze precum Ilașcu și alții versus Republica Moldova și Rusia și în alte cauze privind situația școlilor românești și încălcări ale drepturilor omului în această regiune. A reafirmat necesitatea respectării deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului și a discutat cu experții prezenți la audieri cu privire la posibilitatea introducerii unor elemente noi în jurisprudența Curții, pentru a determina statele care refuză să implementeze deciziile CEDO să respecte aceste hotărâri.
O a doua intervenție a senatorului român a vizat un alt punct pe ordinea de zi a reuniunii, cu referire la reglementarea și analiza conflictului de interese în rândul judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, referindu-se la atribuțiile Adunării parlamentare, respectiv ale Comitetului de Miniștri, în acest sens.
În continuarea dezbaterilor, membrii comisiei au examinat două proiecte de raport și au adoptat proiectele de rezoluție/recomandare pe temele: Reforma legislației în materia drepturilor omului din Marea Britanie - consecințe privind protecția drepturilor omului în plan intern și european (raportor: Kamal Jafarov, Azerbaidjan, CE/DA) și Represiunea transnațională – o amenințare  la adresa statului de drept și a drepturilor omului (raportor: Christopher Chope, Marea Britanie, CE/DA)
Totodată, au avut loc  audieri în pregătirea rapoartelor privind: Detenția arbitrară a lui Vladimir Kara-Murza și persecuțiile sistematice asupra protestatarilor anti-război din Federația Rusă (raportor: Thorhildur Sunna Ævarsdóttir, Islanda, SOC) și Dreptul la informație: accesul la documente istorice (raportor: Klotilda Bushka, Albania, SOC).



Go to top