Vizita de lucru a doamnei Margrethe Vestager, Comisar European pentru Concurență

Joi, 18 mai a.c., a avut loc întrevederea Comisiilor pentru afaceri europene, Comisiei economice, industrii și servicii, Comisiei pentru politică economică reformă și privatizare ale Senatului și Camerei Deputaților cu doamna Margrethe Vestager, Comisarul european pentru concurență cu tema ,,Politica în domeniul concurenței în Uniunea Europeană”.
 
Doamna senator Gabriela Crețu, președintele Comisiei pentru afaceri europene și moderatoarea întâlnirii, a deschis lucrările printr-o scurtă alocuțiune.
 
Domnia sa a exprimat satisfacția senatorilor și deputaților români pentru modul serios în care Comisia Europeană înțelege să comunice cu Parlamentele din țările membre UE, afirmând că acesta este calea cea mai sigură pentru evitarea neînțelegerilor, a populismelor, a manifestărilor anti-europene și pentru o mai bună cunoaștere a realităților specifice din țările membre.
 
Referitor la subiectul discuțiilor, Președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului a subliniat faptul că o cooperare este mai bună decât o competiție, deși nu reprezintă o rezolvare a tuturor problemelor.  Senatorul a arătat că, pe de altă parte, o competitivitate scăzută poate costa scump, deoarece conduce la pierderea de capital, de forță de muncă, de locuri de muncă etc., făcându-le altora loc pe piață. În Uniunea Europeană, unde există o singură piață care asigură beneficii pentru toți cetățenii, ceea ce reprezintă o mare realizare, este nevoie de o competiție corectă. Însă acest lucru nu este ușor de realizat, având în vedere că “lupul” și “iepurele” trebuie să conviețuiască în aceeași cușcă și că o competiție economică nu este un sport unde există fair-play și ies campioni cei mai buni. În economia reală, corporațiile transnaționale intră în competiție cu micii producători, iar autoritățile de reglementare încearcă să arbitreze “meciul”, a explicat doamna Gabriela Crețu.
Având în vedere complexitatea relațiilor economice, mai ales în ultimii ani, aceste discuții și întâlniri publice sunt foarte importante pentru reprezentanții cetățenilor, a conchis Președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului.
 
În cadrul întrevederii au mai luat cuvântul domnul senator Marin Gheorghe, domnul deputat Daniel Gheorghe și domnul deputat  Mihai Botez.
 
¬¬¬
 
În cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o la finalul întrevederii cu comisiile parlamentare reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru afaceri europene, industrii şi servicii şi politică economică, reformă şi privatizare, doamna Margrethe Vestager a făcut o scurtă declarație de presă și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.
 
Domnia sa a felicitat Consiliul Concurenței din România la împlinirea a 20 de ani de existență, remarcând faptul că acesta este independent, se bucură de o reputație foarte bună și desfășoară o activitate de succes.
 
Doamna Vestager a precizat că, în Europa, Consiliul Concurenței a luptat remarcabil alături de instituțiile similare din țările membre pentru ca legislația să apere interesele cetățenilor. De asemenea, în Europa, agențiile naționale pentru concurență adoptă aproximativ 85% dintre deciziile care vizează competiția, în timp ce autoritățile europene adoptă numai 15%.
 
În fiecare stat european există agenții care vizează piața muncii și care reglementează piețele naționale. Autoritățile naționale de concurență se ocupă de cazurile locale, dar pot semnala situații transfrontaliere, cum a fost cazul societății farmaceutice ASPEN, pentru care s-a deschis, chiar săptămâna trecută, un dosar de investigație la nivelul Comisia Europene pentru concurență neloială. ASPEN a achiziționat drepturile de vânzare asupra unui medicament împotriva cancerului și au mărit prețul acestuia în mod excesiv. Italia a penalizat deja, printr-o amendă, această companie, dar se pare că situația a apărut în mai multe state europene, a arătat comisarul pentru concurență.
 
Comisia Europeană funcționează pe bază de date, dovezi și documente foarte precise. Fiecare societate are dreptul să se apere și în fiecare societate este respectată legea; la rândul lor, și companiile trebuie să respecte legea. Acest lucru este important în egală măsură pentru Comisia Europeană și pentru statele membre și au existat sancțiuni pentru cei care au acționat neconform. Unul dintre exemple este achiziția WhatsApp de către Facebook, în condițiile în care Facebook a oferit Comisiei Europene informații incomplete, fapt pentru care compania a fost amendată cu 110 milioane euro. Cazul a fost finalizat foarte repede, deoarece Comisia Europeană a cooperat cu Facebook, care a recunoscut că a furnizat informații incorecte. Este și motivul pentru care amenda a fost relativ mică, a explicat doamna Margrethe Vestager.
 
Activitatea Comisiei Europene în domeniul concurenței este importantă și pentru puterea exemplelor pe care le dă: companiile trebuie să știe că respectarea legii este obligatorie și că, în caz contrar, există sancțiuni, a subliniat oaspetele Parlamentului României.
 
Răspunzând unei întrebări referitoare la lansarea unei platforme de tranzacționare a gazelor naturale care se pare că a încălcat legea concurenței prin înființarea unui monopol, comisarul european a precizat că respectivul business, OPCOM, are antecedente: în 2014, a discriminat o serie de comercianți, în sensul că jucătorilor naționali le era mai ușor să acționeze în piață decât celor din alte țări. Doamna Vestager a precizat că acesta este un exemplu foarte bun legat de obligațiile pe care le creează o astfel de platformă: aceea de a nu discrimina jucătorii din piață și de a echilibra prețurile, astfel încât acestea să fie în favoarea consumatorilor. Iar Comisia Europeană este foarte atentă la felul în care activează monopolurile pe piață, respectiv la modul în care respectă legea, asigură transparența, au capacitate inovativă și practică prețuri convenabile pentru consumatori.
 
Doamna Margrethe Vestager a mai arătat că, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu comisiile parlamentare reunite ale Senatului și Camerei Deputaților pentru afaceri europene, industrii și servicii și politică economică, reformă și privatizare, s-au purtat discuții privind probleme generale de legislație. În mod specific, s-a discutat despre acordarea ajutorului de stat, având în vedere că instituțiile de tipul Consiliului Concurenței au în atenție și acordarea acestor ajutoare, care nu trebuie, totuși, să influențeze mediul concurențial. De aceea, se impun condiții de calitate pentru produse și servicii, iar autoritățile din domeniu trebuie să intervină prin aplicarea de facilități fiscale.


Go to top