Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita de lucru în Republica Kazahstan a delegației Senatului României, condusă de vicepreședintele Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu

În perioada 20-21 decembrie a.c., o delegație a Senatului României, condusă de vicepreședintele Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a efectuat o vizită de lucru la Nur-Sultan, în Republica Kazahstan.
Din delegație au făcut parte: liderul Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu, liderul Grupului parlamentar de Prietenie cu Republica Kazahstan, senatorul Augustin-Cristian Țâgârlaș Niculescu, alături de deputata Christine Thellmann și deputatul Boris Volosatîi, în calitate de membri ai Grupului de Prietenie.
Vizita s-a înscris în contextul aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței de stat a Republicii Kazahstan și a avut drept obiectiv intensificarea cooperării interparlamentare româno-kazahe, precum și consolidarea, în ansamblu, a dialogului politic.
Programul organizat în marja vizitei a inclus întrevederi și convorbiri oficiale cu președintele Senatului Parlamentului Republicii Kazahstan, Maulen Ashimbayev, cu vicepreședintele Senatului, Askar Shakirov, cu adjunctul ministrului afacerilor externe, Akan Rakhmetullin, precum și o întrevedere cu președintele Majilisului Parlamentului Republicii Kazahstan, Nurlan Nigmatulin.
La discuțiile cu reprezentanții oficiali ai Republicii Kazahstan, vicepreședintele Senatului a subliniat importanța cooperării interparlamentare drept componentă esențială a dimensiunilor guvernamentale și inter-umane. Cele două părți au convenit asupra diversificării contactelor dintre cele două părți, evocând buna tradiție a dialogului existent între cele două foruri legiuitoare și în cadrul organizațiilor internaționale.
Membrii delegației Senatului României au abordat, în cadrul convorbirilor, necesitatea valorificării oportunităților de colaborare cu statul kazah în sfera energiei regenerabile, a transporturilor, agriculturii și a turismului, cât și la consolidarea cadrului oferit de Comisia Interguvernamentală Mixtă româno-kazahă pentru cooperare economică și tehnico-științifică. Părțile s-au referit la importanța convocării cât mai curând a celei de-a XVI-a sesiuni a Comisiei, care, potrivit principiului rotației, va avea loc la Nur-Sultan.
Demnitarii români au evidențiat faptul că Republica Kazahstan este unul dintre cei mai importanți parteneri ai României în Asia Centrală, respectiv principalul partener comercial în regiune. Totodată, vicepreședintele Senatului a reiterat sprijinul României, în calitate de stat membru UE, pentru extinderea dialogului UE-Kazahstan, precum și pentru intensificarea rolului statului kazah în cadrul Strategiei UE pentru Asia-Centrală.
Partea română și-a exprimat, de asemenea, aprecierea față de eforturile autorităților kazahe pentru păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității etnice și culturale a etnicilor români, Republica Kazahstan fiind un model de armonie inter-etnică și inter-religioasă. Ambele părți au recunoscut valoarea comunității românești din Kazahstan drept o punte deosebită de legătură între cele două state.
Vicepreședintele Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu, a subliniat progresele realizate de Republica Kazahstan în domeniul drepturilor omului, respectiv abolirea pedepsei cu moartea, drept urmare a ratificării celui de-al doilea Protocol Facultativ la Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice și introducerea cotelor de gen și tineret în legislația electorală.
În contextul aniversării, în anul 2022, a 30 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale, delegația română a invitat conducerile celor două Camere ale Parlamentului Republicii Kazahstan să efectueze o vizită oficială în România.



Go to top