Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat joi, 14 ianuarie a.c., la o reuniune în format virtual a Grupului Socialiștilor, Democraților și Verzilor din cadrul APCE. Cu acest prilej au fost audiați candidații pentru înalta demnitate de secretar general adjunct al Consiliului Europei - Bjørn Berge (Norvegia) și Leyla Kayacik (Turcia), respectiv pentru funcția de secretar general al APCE - Despina Chatzivassiliou-Tsvolis (Grecia) și Wojciech Sawicki (Polonia).
Senatorul român a avut o serie de intervenții în cadrul reuniunii și a adresat întrebări candidaților. A solicitat celor doi candidați pentru funcția de secretar general adjunct al Consiliului Europei să includă, în cazul în care vor obține mandatul, pe lista priorităților de acțiune a Organizației de la Strasbourg în cadrul tematicii referitoare la statul de drept și independența judiciarului (care au reprezentat constant o preocupare de primă linie pentru Consiliul Europei) direcții de acțiune referitoare la garantarea independenței judecătorilor și avocaților din statele membre ale Consiliului Europei în fața presiunilor de diferite tipuri cu care se confruntă în activitatea lor, începând cu presiunile și abuzurile semnalate APCE în ultimii ani ale unor membri ai parchetelor naționale pe parcursul anchetelor penale întreprinse. A menționat, în acest context, un caz recent, extrem de grav din România, în care s-au înregistrat abuzuri împotriva unui avocat și a doi judecători din partea organelor de anchetă penală.
Candidații pentru funcția de secretar general adjunct al Consiliului Europei au menționat că rapoartele, rezoluțiile și recomandările Adunării pe tematica menționată se află într-o fază destul de avansată pe agenda comitetelor interguvernamentale de experți naționali. Sunt avute în vedere, în special, înființarea unui mecanism european de alertă timpurie, respectiv elaborarea unui proiect de Convenție privind profesia de avocat și garanțiile acordate celor care o exercită - inițiative ce urmează a fi transferate Comitetului Miniștrilor, în vederea luării unei decizii.
Secretarul general adjunct al Consiliului Europei și secretarul general al APCE urmează să fie aleși, prin vot, de membrii APCE cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare a APCE (25-28 ianuarie 2021).