Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la cea de-a 48-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei

Cea de-a 48-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) a reunit delegații parlamentare din aproape 40 de țări cu statut de membru, membru asociat și observator, reprezentanți ai Organizației Internationale a Francofoniei (OIF) și ai altor organizații internaționale, înalți oficiali din Georgia, precum și personalități ale mediului academic și universitar din țara gazdă și din întreaga lume francofonă.
 
Din delegația română, condusă de senatorul Sorin-Mihai Cîmpeanu, Președintele Delegației Parlamentului României la APF, vicepreședinte al Senatului, Președintele Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), au făcut parte senatoarea Gabriela Creţu și deputații Simona Bucura - Oprescu și Florin- Alexandru Alexe, membri ai Delegației române la APF.
 
La reuniunea Comisiei pentru educație, comunicare și cultură a APF, senatorul Sorin-Mihai Cîmpeanu a prezentat cele mai importante inițiative ale României, proiecte unicat în cadrul Francofoniei, care contribuie la implementarea angajamentelor asumate de șefii de stat și de guvern ai țărilor francofone prin Declarația de la Djerba, adoptată la cel de-al 18-lea Sommet al OIF, din 2022.
Dintre aceste inițiative, s-au bucurat de un interes deosebit din partea membrilor Comisiei Programul de burse de cercetare doctorală și post-doctorat « Eugen Ionescu », ajuns la cea de-a 17-a ediție, adresat cercetătorilor  din țări membre ale OIF și Algeriei. Acestora li se oferă oportunitatea efectuării unui stagiu de cercetare într-una dintre cele 33 de universități din România incluse în program, precum și inaugurarea, în toamna acestui an, a Casei Francofoniei din România, construită de Universitatea Politehnica București în Complexul Regie. Respectiva instituție este a doua de acest tip din Europa după cea de la Paris și va găzdui și pregăti studenți, profesori și cercetători francofoni din întreaga lume.
 
În cadrul lucrărilor Rețelei Femeilor Parlamentare a APF, senatoarea Gabriela Creţu a subliniat importanta abordării problematicii specific feminine (egalitate de gen, egalitate de șanse, trafic de persoane, hărțuire s.a.) într-o nouă cheie, și anume cea a păcii: ”Data viitoare să vorbim despre sărăcie și despre cum putem elimina sărăcia cu toate consecințele ei, inclusiv lipsa accesului la bunuri și servicii specifice femeilor; să vorbim despre globalizarea neoliberală și cum putem schimba politicile dezastruoase care au fost aplicate în țările noastre, să vorbim despre război și cum putem face pace. Pacea este condiția democrației, egalității și dezvoltării. În plus, pacea este valoarea noastră, ca femei; noi ar trebui să apărăm viața, nu să alimentăm războaiele! Să vedem, de asemenea, cum putem schimba natura relațiilor dintre femei și bărbați în societate, ca să fim luate în serios în politică!”.
 
În intervenția sa la Raportul privind rolul cheie al multilateralismului în promovarea democrației și a unei păci durabile, aflat pe ordinea de  zi a Comisiei politice a APF, senatoarea Gabriela Creţu a  apreciat că „între unilateralism sau multilateralismul din prezent, avem nevoie de un alt mod practic de a acționa”, și a subliniat „necesitatea întocmirii unui raport și a unei rezoluții cu propunerile de reformă ale APF, deoarece criticarea prezentului este primul pas, dar nu și suficient. Lumea s-a schimbat, relațiile de putere sunt diferite, problemele globale au o urgență recunoscută de aproape toată lumea. Reforma instituțiilor multilaterale create după război este obligatorie, asta e clar! (…) Secolul XXI va fi un secol al cooperării sau nu va fi deloc!”
 
În cadrul sesiunii plenare prezidate de Francis Drouin, președintele APF (deputat, Canada), a avut loc audierea, în sistem videoconferință, a  secretarului general al OIF, Louise Mushikiwabo,  urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri pe teme de interes și de actualitate pentru francofonia parlamentară și guvernamentală.
 
Cu acest prilej, președintele delegației române a APF, Sorin - Mihai Cîmpeanu, a solicitat informații privind contribuția viitoare a Adunării parlamentare la întărirea  interacțiunii dintre politică și știință, din perspectiva acțiunilor preconizate de OIF pentru implementarea Declarației de la Djerba și a Cadrului Strategic al OIF 2023- 2027, precum și a desfăşurării, la Québec, în toamna acestui an, a celei de-a treia ediții a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice (prima ediție fiind organizată la București, în septembrie 2021, la inițiativa României).
În răspunsul său, Secretarul general al OIF a subliniat importanța crescândă a fundamentării deciziilor pe rezultatele cercetărilor științifice în gestionarea provocărilor prezentului (crize multiple, schimbări climatice, IT, IA, educație de calitate pentru toți) și a arătat că întărirea diplomației și solidarității francofone în domeniul științei reprezintă una dintre prioritățile strategice ale OIF pentru anii următori, care impune și valorificarea, într-o mai mare măsură, a expertizei APF. Un exemplu concret în acest sens este proiectul realizării unui Corpus legislativ pe tema modificărilor climatice - o culegere de bune practici legislative menită să sprijine parlamentele în adoptarea unei legislații naționale eficiente în domeniu,  care este în curs de redactare și va fi lansată la ediția 2023 a Conferinței ONU privind schimbările climatice.
 
În cadrul sesiunii APF a avut loc și dezbaterea generală cu tema Mobilitatea în spațiul francofon, finalizată cu adoptarea Declarației privind mobilitatea cetățenilor în spațiul francofon. Au fost prezentate, dezbătute și adoptate noul Regulament al APF, dar și rapoarte și rezoluții pe teme precum impactul schimbărilor climatice, tranziția energetică, aderarea APF la Principiile comune în materie de asistență acordată parlamentelor Uniunii Interparlamentare s.a. Parlamentarii au analizat prioritățile incluse în Cadrul strategic 2023-2027 al APF, elaborat în consultare cu membrii și partenerii instituționali ai Adunării, și au subliniat importanța coordonării demersurilor diplomației parlamentare și guvernamentale francofone pentru obținerea de către APF a statutului de observator la ONU - unul dintre obiectivele majore ale Președinției canadiene a Adunării.
Totodată, Adunarea a examinat și a aprobat solicitarea  de modificare a statutului Georgiei la APF, din observator în membru asociat, precum și cererea de aderare la APF a Ucrainei, cu statut de observator.



Go to top