Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a organizat ieri, 2 aprilie 2014, în sala mare a Bibliotecii Municipale "Tudor Flondor" din Rădăuţi, judeţul Suceava, o şedinţă comemorativă cu ocazia Zilei Naţionale de cinstire a memoriei românilor victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie. Membrii Comisiei românilor de pretutindeni au comemorat împlinirea a 73 de ani de la masacrarea a peste trei mii de români la Fântâna Albă, în nordul Bucovinei, pe teritoriul Ucrainei de astăzi, de soldaţii sovietici.
În deschiderea întâlnirii, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Marcel Bujor a afirmat faptul că „pasul pe care l-am facut noi, va trebui continuat an de an, pentru că jertfa celor de la Fantâna Albă nu trebuie uitat”. Domnul preşedinte Bujor a menţionat de asemenea, faptul că a avut o declaraţie politică pe această temă în plenul Senatului României pe data de 1 aprilie 2014.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, domnul Rădulescu Alexandru a arătat faptul că „din nefericire bucovinenii au avut de comemorat multe astfel de evenimente tragice, însă acest moment comemorat este mai nefericit, prin modul în care s-a produs. Jertfa celor ucişi a demonstrat o dragoste extraordinară faţă de ţară şi trebuie să luăm aminte”.
În luarea sa de cuvânt, doamna deputat Sanda-Maria Ardeleanu a mulţumit membrilor Comisiei românilor de pretutindeni pentru prezenţa la această comemorare, subliniind faptul că „Bucovina este un loc special şi trebuie să ne facă să conştientizăm importanţa lui. Acest moment ar trebui să se afle în cărţile de istoria României. Dacă noi nu ne iubim istoria, nu putem avea pretenţia la alţii ne-o iubescă”.
Secretarul Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Marin Nicolae a punctat faptul că pe 1 aprilie 1941 „cei peste trei mii de români au fost omorâţi mişeleşte, nu li s-a dat posibilitatea să se apere. Nu trebuie să ne uităm trecutul. Dacă ne uităm trecutul, nu vom avea viitor ”.
Domnul senator Mihai Neagu, membru al Comisiei românilor de pretutindeni a specificat faptul că „trebuie să ne asigurăm ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple. Atunci, pe 1 aprilie 1941, s-a înfipt un pumnal în inima neamului românesc, noi am suferit o dramă sufletească în acele momente. (…) Cel mai de preţ drept al omului este libertatea dată de Dumnezeu (…)Oamenii aceşti au fost ucişi, cei care nu au fost ucişi au fost aruncaţi de vii în gropi, iar cei care au scăpat au fost arestaţi. Îndemnul meu este să facem tot ceea ce ne stă în putere, ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple (…)”.
În acelaşi context, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Viorel Badea a menţionat faptul că prezenţa senatorilor la această comemorare este un demers politic în ceea ce priveşte generarea şi susţinerea unei stări de spirit. „Fântâna Albă este o stare de spirit. Noi trebuie să facem în aşa fel încât generaţiile tinere să fie conştiente, să cunoască astfel de evenimente, pentru că astfel de episoade, prin jertfa lor ne zidesc nouă identitatea naţională. Oamenii politici, dincolo de a discuta de pensii, salarii, accize ş.a.m.d, nu trebuie să uite să discute de identitatea noastră naţională, culturală şi spirituală. (...) Ceea ce s-a întâmplat la Fântâna Albă este un lucru care trebuie îndelung cunoscut şi îndelung promovat. (…) Vom face nişte recomandări Ministerului Educaţiei Naţionale, în ceea ce priveşte includerea în manualele de istorie, mai detaliat a unor evenimente de acest gen. Nicolae Iorga spunea că <cine uită, nu merită>. Generaţia Facebook trebuie să înţeleagă foarte bine că fără a avea aceste momente de demnitate naţională, noi nu existăm (…).”
După şedinţa de la Rădăuţi, membrii Comisiei românilor de pretutindeni s-au deplasat către Fântâna Alba, Ucraina, unde a avut loc slujba de comemorare a miilor de români ucişi şi unde au fost depuse coroane de flori. Delegaţia română a fost însoţită la manifestările de la Varniţa şi de doamna Eleonora Moldovan, Consulul general al României la Cernăuţi.
Totodată, în cursul după amiezii, Comisia românilor de pretutindeni a participat şi la slujba de comemorare a românilor, care a avut loc la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava, depunând coroane de flori.
Pe parcursul întregii vizite alături de membrii Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, au participat doamna deputat Sanda-Maria Ardeleanu, domnul Aurel Olărean, primar al Municipiului Rădăuţi, domnul Rădulescu Alexandru, Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, domnii profesori Bejenariu Petru, Vizitiu Radu şi Octavian Ciobîcă, Preşedintele Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina din Oneşti, domnul Constantin Ruşanovschi, Părintele Stareț al Mănăstirii Putna, Arhimandrit Melchisedec Velnic, precum şi oameni de cultură, cadre .



Go to top