O delegație a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), alcătuită din senatorii Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI, președinta Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, Gheorghiță Mîndruță, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, și Nicușor Cionoiu, membru al Comisiei pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială, a participat la sesiunea anuală a Forumului ONU pentru Guvernanța Internetului – IGF2024 (Riad, 15-19 decembrie a.c.), cu tema Construind viitorul nostru digital multipartit.
Evenimentul a reunit câteva mii de participanți din peste 175 de țări - reprezentanți ai guvernelor și parlamentelor, ai organizațiilor internaționale, societății civile, comunității academice și companiilor din domeniul digital. Pe parcursul sesiunilor la nivel înalt, al sesiunilor plenare, al atelierelor, panelurilor si forumurilor deschise, au fost examinate, din diferite perspective, patru mari teme: valorificarea inovației și gestionarea riscurilor în spațiul digital; contribuția digitalizării la pace, dezvoltare și sustenabilitate; drepturile omului și incluziunea în era digitală; îmbunătățirea guvernanței digitale.
Segmentul parlamentar, o componentă majoră a sesiunilor IGF, a fost organizat de Uniunea Interparlamentară (UIP), în colaborare cu parlamentul țării gazdă și Departamentul ONU pentru Afaceri Economice și Sociale. În acest cadru, membrii legislativelor de pe toate continentele și ai unor adunări parlamentare internaționale au dialogat cu actori-cheie din sfera digitală, abordând subiecte precum: cooperarea la nivelul ONU în domeniul digital; perspectivele sectorului privat cu privire la dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială; promovarea inovării și transformării digitale incluzive; parteneriate pentru combaterea pericolelor online; rolul tinerilor lideri în procesul de transformare digitală. Modalitățile de consolidare a capacității de acțiune a parlamentelor în sfera digitală au ocupat un loc important pe agenda discuțiilor. În acest context, a fost evidențiată relevanța documentelor și instrumentelor adoptate recent de UIP: rezoluția Impactul inteligenței artificiale asupra democrației, drepturilor omului și statului de drept; Declarația de la Geneva Valorificarea științei, tehnologiei și inovației pentru un viitor mai pașnic și mai durabil; Liniile directoare pentru inteligența artificială în parlamente și Carta UIP privind etica în știință și tehnologie.
În intervenția sa, senatoarea Silvia-Monica Dinică a confirmat faptul că nevoia de cunoștințe și expertiză în domeniul științei și tehnologiei se manifestă acut la nivel parlamentar, referindu-se, în context, la inițiativele și subiectele abordate de Comisia pentru știință, inovare și tehnologie a Senatului. Inovarea este un element indispensabil al progresului social, dar ritmul rapid al dezvoltării tehnologice vine cu numeroase riscuri și provocări care impun revizuirea și actualizarea permanentă a legislației, fie că vorbim despre drepturile omului, piața forței de muncă sau educație. Diversele modele de inteligență artificială, spre exemplu, trebuie evaluate atent prin prisma influenței lor asupra vieții de zi cu zi și a impactului lor pe termen lung, în plan economic și social. Sectorul privat este un partener indispensabil al parlamentelor și guvernelor în crearea cadrului și condițiilor necesare pentru valorificarea inteligenței artificiale în beneficiul generațiilor prezente și viitoare, a adăugat vicepreședinta GRUI.
Participanții au concluzionat, pornind de la promisiunea fundamentală a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă de a "nu lăsa pe nimeni în urmă", că parlamentele au o responsabilitate majoră și trebuie să se implice, la nivel național, regional și global, în contracararea provocărilor digitalizării, asigurându-se că transformarea digitală are în centrul său omul, este incluzivă, durabilă și etică.
Principalele mesaje ale dezbaterilor parlamentare au fost consemnate în documentul final al Segmentului parlamentar și fac parte din ansamblul rezultatelor generale ale IGF2024.