Cazul familiei Samson din Suedia: o nouă dramă pentru o familie de români, lăsată abuziv fără copii în străinătate.
Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României și deputatul Ben Oni Ardelean au susținut luni, 17 iunie 2024, o conferință de presă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la situația celor doi copii minori Sara și Tiana ai familiei Samson, preluați abuziv și despărțiți de părinți de către Socialforvaltningen (Admnistrația Socială) din Suedia .
Două fete românce, ai căror părinți, Daniel și Bianca Samson, s-au stabilit în Suedia în urmă cu cinci ani, trăiesc o dramă greu de descris în cuvinte, după ce au fost despărțite cu brutalitate și abuziv de părinți de către Socialforvaltningen (Admnistrația Socială). Sara (11 ani neîmpliniți) și Tiana (10 ani), doi dintre cei șase copii ai familiei, au fost luate direct de la școală în data de 2 decembrie 2022. Pentru că părinții nu au dat curs solicitării fetei mai mari, care avea 10 ani la vremea respectivă, să îi fie procurate machiaj, ojă pe unghii și au refuzat să îi cumpere un smartphone, considerând că este prea mică pentru asta, fata i-a amenințat pe părinți că va spune la școală că este bătută, ceea ce a și făcut.
Serviciile Sociale au intervenit, le-au preluat de la părinți și le-au separat pe fetele mai mari, plasându-le la două familii de încredințare diferite, la distanță de sute de kilometri de părinți si respectiv una față de cealaltă. În paralel, a fost deschisă și o anchetă a Poliției. În momentul intervenției serviciilor sociale, sora mai mică, Tiana, le-a spus asistenților sociali că Sara inventează tot și care este scopul, dar nu a fost crezută. Ulterior și Sara a menționat autorităților că a denaturat adevărul, din dorința de a pune presiune asupra părinților, nefiind în nici un caz, nici ea, nici sora ei supuse unor abuzuri din partea părinților.
"Ancheta Poliției a fost închisă rapid, confirmându-se că nu au existat abuzuri din partea părinților. Cu toate acestea, Serviciile Sociale din Suedia au continuat să dețină custodia celor două fete în mod abuziv, timp de peste un an și jumătate, "construind" un așa-zis caz separat, transformându-l dintr-unul de "violență" într-unul "religios", datorită identității creștine a părinților români și refuzând să le permită celor două fete să se întoarcă lângă părinți. La primul proces pe care l-au pierdut cu o majoritate de 3-2 bazată pe "prezumții", nu pe probe, părinților li s-au pus mai multe întrebări menite să arate că fac parte dintr-un mediu "religios extremist". Spre exemplu, au fost întrebați ce ar spune dacă o fată ar veni acasă și ar spune că este lesbiană sau de ce copiii nu au o părere bună despre gay și de ce nu li se dau machiaje și telefoane la copii. Mai mult de atât, de când fetele au fost luate, părinților li s-a permis să le vadă doar o oră pe lună. Li s-a spus că așa este normal, pentru ca fetele să se obișnuiască separate de părinți, pentru a fi încredințate unor familii mai bune", a declarat senatorul Titus Corlățean, care a fost în legătură permanentă cu familia în tot acest timp, dar și cu autoritățile guvernamentale române.
„Nu doar că fetele sunt despărțite de părinți și respectiv una de alta, dar starea lor de sănătate s-a înrăutățit dramatic. Una dintre fete a avut mai multe tentative de suicid și cere să se întoarcă acasă. În două bilete scrise de mână și trimise părinților, una dintre fete le spune părinților că vrea să moară, pentru că nu este lăsată să se întoarcă lângă părinți, iar "socialul" i-a distrus viața”, a declarat și deputatul Ben Oni Ardelean.
Senatorul Titus Corlățean și deputatul Ben Oni Ardelean susțin că toate demersurile făcute de autoritățile române prin Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Familiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului au rămas fără răspuns din partea autorităților suedeze. Cei doi parlamentari îi cer Suediei să dea curs de urgență cererii României de repatriere a celor două fete, deținătoare exclusive ale cetățeniei române, reîntoarcerea lor în țară, mai ales că într-un raport oficial transmis părinților Serviciile Sociale recunosc că starea de sănătate psihică a uneia dintre fete s-a agravat.
Cei doi parlamentari au confirmat că sunt gata să efectueze de urgență o misiune oficială în Suedia pentru a obține eliberarea celor două fete, dacă situația o va impune, cu sprijinul instituțiilor guvernamentale competente de la București. Totodată, parlamentarii români menționați așteaptă ca Suedia să trateze cu atenție și respect solicitările îndreptățite și legitime ale României, stat partener în UE și care a susținut cu putere procesul de aderarea a Suediei la NATO.
„Este îngrijorător faptul că și-a schimbat comportamentul atât de semnificativ și pare să se înrăutățească”, recunosc Serviciile Sociale. Cu toate acestea, refuză să le lase pe Sara și Tiana să se întoarcă lângă părinții lor.