Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, a ambasadorului agreat al Statului Israel, Lior Ben Dor

Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a avut joi, 29 august 2024, o întrevedere cu ambasadorul agreat al Statului Israel în România, Lior Ben Dor, în vizită de prezentare, cu prilejul începerii mandatului.
Oficialul român l-a felicitat cu prilejul numirii acestuia în funcția de ambasador în România și l-a asigurat de întreg sprijinul Comisiei pentru politică externă în demersul îndeplinirii cu succes a misiunii sale.
Senatorul Titus Corlățean și ambasadorul Lior Ben Dor au subliniat relațiile bilaterale excelente dintre România și Statul Israel, cu accent pe legătura specială dintre cele două state pe care o reprezintă comunitatea din Israel originară din România, precum și comunitatea evreiască din țara noastră.
La rândul său, ambasadorul agreat al Statului Israel la București și-a exprimat bucuria de a își exercita mandatul într-o țară care a manifestat prietenie și a mulțumit pentru solidaritatea constantă a României cu poporul israelian și cu Statul Israel în contextul atacurilor teroriste din 7 octombrie 2023.
Cei doi oficiali au discutat despre agenda de colaborare bilaterală și au agreat necesitatea aprofundării cooperării în sectorul economic, pe lângă dezvoltarea schimburilor în domenii tradiționale precum apărarea și securitatea, agricultura, educația etc.
În cadrul întrevederii, au fost discutate și aspecte referitoare la provocările de securitate din regiunea extinsă a Mării  Negre, precum și din Orientul Mijlociu, cu accent pe susținerea pentru eforturile de detensionare și stabilizare a situației, dar și pe necesitatea eliberării ostaticilor israelieni deținuți de Hamas, precum și pe aspectele extrem de importante de ordin umanitar referitoare la populația civilă palestiniană din Fâșia Gaza.
Totodată, cei doi oficiali au subliniat necesitatea folosirii canalelor bilaterale politice, de diplomație parlamentară, dar și oportunitatea susținerii unei agende de substanță în relația UE-Israel.



Go to top