Senatorii Roberta-Alma Anastase, Andrei Hangan și Călin-Gheorghe Matieș, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), au participat la cea de-a 60-a Sesiune Plenară a Adunării Generale a APCEMN, ale cărei lucrări s-au desfășurat în perioada 6-8 decembrie a.c. la Belgrad, în organizarea Adunării Naționale a Republicii Serbia.
Delegația română a fost condusă de președinta Comisiei juridice și politice a APCEMN, senatoarea Roberta-Alma Anastase.
Sesiunea a reunit delegațiile parlamentelor din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova, Federația Rusă, Serbia, Turcia și Ucraina. Au participat, de asemenea, ambasadorul Lazăr Comănescu, secretarul general al Secretariatului Internațional Permanent al Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), precum și reprezentanți ai organismelor înrudite şi ai centrelor afiliate OCEMN: Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, Centrul Internațional de Studii la Marea Neagră și Uniunea Asociațiilor Transportatorilor Rutieri din OCEMN.
De asemenea, la lucrări au luat parte, în calitate de observatori şi invitaţi, reprezentanţi ai Senatului Republicii Franceze, Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, Adunării Parlamentare a Mediteranei, Adunării Parlamentare a Uniunii Belarus şi Rusia, Adunării Interparlamentare a Comunităţii Statelor Independente, Uniunii Parlamentare a Statelor Membre ale Organizaţiei Conferinţei Islamice și ai Adunării Parlamentare a statelor vorbitoare de limba turcă.
Lucrările sesiunii au fost deschise de Vladimir Orlic, președintele APCEMN, președintele Adunării Naționale a Republicii Serbia.
Ca urmare a deciziei, adoptată cu majoritatea voturilor delegațiilor participante, de neacreditare a noilor membri ai delegației ruse la APCEMN, parlamentarii ruși au părăsit lucrările la scurt timp după începerea sesiunii.
Senatoarea Roberta-Alma Anastase a luat parte la dezbaterea generală cu tema Rolul parlamentelor și al cooperării interparlamentare în stimularea creșterii economice în regiunea Mării Negre extinse. În expunerea sa, a subliniat faptul că este important ca toate statele membre OCEMN să respecte angajamentele asumate în temeiul Cartei OCEMN, inclusiv respectarea principiilor dreptului internațional, precum și colaborarea pentru a asigura securitatea, stabilitatea și dezvoltarea tuturor statelor membre și bunăstarea cetățenilor. În acest moment, este nevoie de o nouă abordare politică pentru cooperarea în cadrul OCEMN, care să țină seama de noile realități ale regiunii. Senatoarea Anastase a arătat că, de la începutul războiului ilegal, neprovocat și nejustificat, lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, România a oferit Ucrainei un sprijin cuprinzător, în plan politic, economic, financiar, umanitar, diplomatic, și în materie de drept internațional.
Totodată, în expunerea sa în calitate de raportor pentru proiectul de recomandare privind Rolul parlamentelor în stimularea investițiilor străine în statele membre OCEMN, senatoarea Roberta-Alma Anastase a evidențiat rolul esențial al investițiilor în accelerarea dezvoltării economice și sociale, arătând că principala sarcină a parlamentelor este de a oferi un cadru legislativ care să promoveze creșterea economică, să sprijine antreprenoriatul și să dezvolte relațiile de cooperare între toate părțile interesate.
Senatorii Andrei Hangan și Călin-Gheorghe Matieș, membri ai Comisiei economice, comerciale și financiare a APCEMN, au luat parte la dezbaterile din plenul Adunării, pe marginea raportului și recomandării comisiei cu tema Provocări și perspective ale cooperării în domeniul agricol în statele membre OCEMN, după pandemie.
La încheierea sesiunii, președinția rotativă semestrială a APCEMN a fost preluată de Marea Adunare Națională a Turciei.
În marja sesiunii, delegația română a avut o întrevedere cu senatorul Bernard Fournier, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Senatul Republicii Franceze, ocazie cu care au fost abordate o serie de subiecte aflate pe agenda bilaterală și internațională, cu precădere conflictul din Ucraina, situația de securitate de pe Flancul Estic al UE și NATO, precum și colaborarea dintre cele două țări din cadrul UE.