Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

„Avem nevoie de o strategie care să țină cont de problemele românilor de dincolo de granițe”

În cadrul unei vizite de lucru efectuate la finalul săptămânii trecute în Republica Franceză, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, Claudiu Târziu, a participat la Sfânta Liturghie și s-a întâlnit cu enoriașii prezenți, la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română din Paris. La finalul slujbei de duminică, senatorul a purtat discuții cu numeroși credincioși ai parohiei, interesați de noutățile din societatea românească. 
„Această biserică este celebră de pe vremea exilului anticomunist. Aici a fost un puternic centru de rezistență în care se regăseau mai toate personalitățile române aflate în exil la Paris. Îi cunosc bine istoria, atât din cercetările pe care le-am întreprins personal în arhivele Securității, cât și din istorisirile unor buni prieteni, foști deținuți politic, între care primii au fost regretații Dana Konya-Petrișor și Marcel Petrișor, membri de vază ai parohiei”, a afirmat președintele Comisiei senatoriale pentru românii de pretutindeni. De asemenea, Claudiu Târziu a discutat cu parohul Iulian Nistea și cu părintele Nicolae Zana, Catedrala Mitropolitană fiind spațiul în care, duminică de duminică, sute de români se întâlnesc, se roagă la cele sfinte și își poartă românitatea.
În capitala Franței președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni s-a mai întâlnit cu coordonatoarea Simona Junescu și cu reprezentanți ai Secției Consulare, întrevedere în cadrul căreia au fost abordate chestiuni specifice care îi privesc pe etnicii români aflați în spațiul francez, dar și problema stringentă a „intermediarilor” care îi induc în eroare și profită de buna-credință a cetățenilor care au nevoie de anumite servicii consulare. Cu acest prilej, Claudiu Târziu a reafirmat importanța punerii în aplicare a unei strategii naționale în beneficiul românilor de dincolo de granițe, ceea ce statul român nu a reușit până în prezent. „România are nevoie de o politică externă în folosul românilor și de o strategie care să țină cont cu adevărat de problemele fraților noștri de pretutindeni”, a declarat reprezentantul Senatului României. De asemenea, acesta și-a reiterat angajamentul ferm de a susține comunitățile de români aflate în exil economic și de a ridica, în Legislativul României, problemele pe care acestea le întâmpină.
Tot în marja acestei vizite la Paris, Claudiu Târziu a fost invitat în studiourile France Televisions, pentru a purta discuții cu reprezentanți ai televiziunii de stat în ceea ce privește consolidarea relațiilor cu etnicii români din Franța.



Go to top