Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorilor Cristian Bordei, Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai și Novák Csaba-Zoltán, la cel de-al doilea Forum Parlamentar al Inițiativei celor Trei Mări (Riga, 20-21 iunie 2022)

O delegație a Comisiei pentru politică externă a Senatului României, formată din senatorii Cristian Bordei, secretar al Comisiei, Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai și Novák Csaba-Zoltán, membri, a participat, în perioada 20-21 iunie a.c., la cel de-al doilea Forum Parlamentar al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care a avut loc la Riga, în organizarea Seimului Republicii Letonia.
La eveniment au fost prezenți parlamentari din țările membre I3M, din țări partenere și din alte țări, pentru o dezbatere de actualitate, din perspectivă parlamentară, privind rolul și obiectivele I3M. Discuțiile au fost structurate în trei paneluri tematice: securitate geopolitică și beneficii legate de infrastructură; aspecte economice ale I3M; oportunitățile transformării digitale în cadrul I3M.
Lucrările au fost deschise de Ināra Mūrniece, președinta Seimului Republicii Letonia, și de Olena Kondratiuk, vicepreședintă a Radei Supreme a Ucrainei, în calitate de invitată de onoare. 
Panelurile au fost prezidate de parlamentari din țara gazdă: Rihards Kols, președintele Comisiei pentru politică externă; Krišjānis Feldmans, președintele Comisiei pentru Politică Economică, Agricolă, de Mediu și Regională; Vjačeslavs Dombrovskis, președintele Comisiei pentru Dezvoltare Durabilă.
Adresându-se participanților în cadrul dezbaterilor privind aspectele economice ale I3M, senatorul Cristian Bordei a evidențiat importanța proiectelor I3M de creștere a interconectivității în regiune, în contextul geostrategic actual și a arătat că este necesară o accelerare a implementării tuturor proiectelor de dezvoltare a infrastructurii în domeniile  transporturilor, energiei și digital, precum și atragerea de noi investitori.
De asemenea, a arătat că Parlamentul României a condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată și neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei și a arătat că I3M poate servi ca platformă pentru sprijinirea redresării Ucrainei.
Senatorul Bordei s-a referit și la proiectele I3M prioritare pentru România – Rail2Sea și Via Carpathia, care vizează modernizarea și dezvoltarea coridoarelor feroviare și rutiere din partea de nord a Europei către sud. Referindu-se la actuala criză energetică, parlamentarul român a subliniat importanța unei regândiri majore a priorităților energetice europene, prin diversificarea surselor de aprovizionare, îmbunătățirea conectivității dintre state și promovarea surselor de energie regenerabilă.
În încheierea intervenției sale, senatorul Bordei a subliniat sprijinul ferm al României pentru obiectivele Inițiativei celor Trei Mări, demonstrat și prin angajamentul de a găzdui în 2023 următorul Summit I3M, precum și Forumul de afaceri I3M.    
 
 
Elemente de context:
Iniţiativa celor Trei Mări reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria) și are ca obiectiv dezvoltarea economică în regiune, prin creșterea interconectivității în domeniile energiei, transporturilor și digital. Principiile de bază ale Iniţiativei sunt promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice. 
În luna iunie 2021, la inițiativa parlamentului eston, a fost organizat, în format online, primul Forum Parlamentar al Inițiativei celor Trei Mări, eveniment la care au participat președinții celor două Camere ale Parlamentului României.
 



Go to top