Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a E.S. María Díaz, ambasadorul Republicii Chile în România

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României,  senatorul Titus Corlățean a primit-o la data de 26 noiembrie a.c. pe E.S. María Díaz, ambasadorul Republicii Chile în România în cadrul unei vizite de prezentare, la începutul activității la București a mandatului său de ambasador.
Senatorul Titus Corlățean i-a urat succes în mandatul său de reprezentare diplomatică în România și a evidențiat rolul moștenirii comune latine în soliditatea fundamentului relațiilor bilaterale.
Au fost trecute în revistă o serie de domenii de interes pentru cooperarea bilaterală cu obiectivul intensificării schimburilor economice, exporturilor, în domeniul energiei regenerabile, etc.
În cadrul întrevederii, președintele Corlățean a subliniat deschiderea și interesul pentru schimburile în plan parlamentar, mai ales după alegerile legislative care au avut loc în Republica Chile la data de 21 noiembrie 2021.
Cei doi oficiali au evocat experiența comună a României și respectiv, a Republicii Chile în teme importante din perspectiva dreptului internațional public, așa cum este cazul delimitării spațiilor maritime, în acord cu regulile din Dreptul Mării.
Președintele Comisiei pentru politică externă a adresat mulțumiri ambasadorului Republicii Chile la București pentru sprijinul constant pe care acest stat l-a arătat în procesul de aderare a României la OCDE.
Au fost puse în evidență cooperarea deosebită în plan multilateral, în cadrul diferitelor organizații internaționale, începând cu Organizația Națiunilor Unite și susținerea reciprocă a candidaturilor la diferite structuri internaționale.
România a confirmat faptul că statul român este un susținător consecvent al finalizării negocierilor pentru modernizarea Acordului de Asociere a Republicii Chile cu Uniunea Europeană, cât mai curând posibil.
Ambasadorul statului Chile a făcut o prezentare a ultimelor evoluții politice în plan național, legate de alegerea membrilor Senatului și ai Camerei Deputaților, precum și în perspectiva turului doi al alegerilor prezidențiale, programate în luna decembrie a acestui an.
Totodată, l-a informat pe președintele Comisiei pentru politică externă în legătură cu evoluțiile procesului de reformă constituțională profundă, în curs, în cadrul Adunării Constituante de adoptare a noii Constituții.
Discuțiile din cadrul întrevederii au fost de substanță și  s-au desfășurat într-o atmosferă amicală, specifică relațiilor de prietenie și colaborare între cele două state.



Go to top