Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului României la cea de-a 17-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei

Cea de-a 17-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei (APM) organizată de către Camera Consilierilor din Regatul Maroc a avut loc în zilele de 1 și 2 martie, la Rabat.
Senatul României a fost reprezentat la reuniune de către senatorii Irina Elisabeta Kovacs și Sebastian Cernic, membri ai delegației Parlamentului României la APM. Din partea Camerei Deputaților au participat deputații Mirela Furtună, în calitate de șefă a delegației Parlamentului României la APM și Laurențiu-Viorel Gîdei, membru supleant al delegației.
Sesiunile plenare ale APM sunt organizate anual și reprezintă cel mai important eveniment din calendarul activităților Adunării.
În cadrul ceremoniei de deschidere a sesiunii de la Rabat au luat cuvântul președinții celor două Camere ale Parlamentului Regatului Maroc: Enaam Mayara, președintele Camerei Consilierilor, respectiv Rachid Talbi El Alami, președintele Camerei Reprezentanților, precum și Pedro Roque, președintele APM și Abdewahed Radi, președinte emerit al APM. De asemenea, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a intervenit online de la sediul din New York, mulțumind Adunării pentru activitatea desfășurată și pentru faptul că a acordat întotdeauna importanță statului de drept, promovând „respectarea Cartei ONU și a drepturilor omului, precum și dezvoltarea economică".
Participanții la reuniune au ținut un moment de reculegere în deschiderea sesiunii pentru victimele cutremurului devastator din Turcia și Siria.
În cadrul sesiunii, cele trei comisii permanente ale APM au dezbătut și aprobat rapoarte elaborate de reprezentanți din Franța, Algeria, Muntenegru, Malta, România, Italia și Emiratele Arabe Unite, pe următoarele teme: evoluțiile geopolitice și de securitate în regiunea APM; amenințarea în continuă evoluție a terorismului; repercusiunile războiului din Ucraina asupra securității economice, energetice și alimentare; rezultatele Conferinței-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice - COP27; guvernanța migrației și inteligența artificială.
În cadrul aceleiași sesiuni, președintele Camerei Consilierilor, Enaam Mayara, a fost ales în unanimitate în funcția de președinte al APM, pentru un mandat de doi ani.
La încheierea sesiunii au fost anunțați laureații premiilor anuale ale APM. Printre aceștia se numără și Hub-ul umanitar Tulcea, alături de Consiliul Județean Tulcea și de Mirela Furtună, deputat, cărora li se va decerna premiul anual al APM în semn de recunoaștere și apreciere a sprijinului oferit refugiaților ucraineni de la izbucnirea războiului.



Go to top