Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, Nicoleta Pauliuc, a dat asigurări de susţinere a Guvernului pro-european de la Chişinău la întrevederea cu ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco

Senatorul Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a avut, luni 20 februarie a.c., o întrevedere cu Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Tema principală de discuţie a fost reprezentată de presiunile anti-democratice exercitate asupra Puterii politice legitim alese de la Chişinău şi sprijinul necondiţionat pe care îl acordă România Administraţiei Maia Sandu şi Cabinetului Dorin Recean.
Întrevederea se înscrie în demersurile ambelor părți de a dezvolta și dinamiza cooperarea în litera și spiritul Declarației privind instaurarea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Moldova, semnată la București, la 27 aprilie 2010.
„Aşa cum a spus şi Preşedintele României, Klaus Iohannis, veştile privind ameninţările hibride la adresa Puterii politice de la Chişinău sunt extrem de îngrijorătoare. I-am transmis doamnei Revenco, cu care am colaborat foarte bine în trecut, că poziţia României nu s-a schimbat: sprijinim total Administraţia Maia Sandu şi Guvernul Dorin Recean în eforturile pe care le face pentru a ţine piept ameninţărilor şi atacurilor hibride exercitate din afara Republicii Moldova şi pentru a continua pe drumul european şi al reformelor începute. Condamnăm atât perspectiva unei agresiuni împotriva unui stat suveran, aşa cum este Republica Moldova, cât şi tentativele de destabilizare politică, socială şi economică, prin modificarea ordinii democratice şi constituţionale de la Chişinău”, a declarat Nicoleta Pauliuc.
Sprijinul României urmărește cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova și realizarea proiectelor bilaterale strategice, principalele forme de cooperare privind: transferul de expertiză în vederea alinierii legislației Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene, accesarea în comun a fondurilor externe nerambursabile pentru consolidarea sistemului de securitate și de reacție la situații de urgență, instruirea de specialiști din cadrul MAI al Republicii Moldova în România și gestionarea în comun a consecințelor agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
Înaltul demnitar român a felicitat-o pe ministrul Ana Revenco pentru rolul foarte important pe care Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova îl are asupra securizării frontierelor externe.
„Având în vedere presiunea uriaşă exercitată asupra Republicii Moldova odată cu criza umanitară declanşată de agresiunea rusească asupra Ucrainei, apreciez că Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău a gestionat foarte bine situaţia, oferind încredere propriilor cetăţeni şi împiedicând orice acţiuni destabilizatoare. Republica Moldova, la fel ca şi România, de altfel, s-a dovedit a fi un sprijin real pentru ucrainenii care au fugit din calea unui război absurd şi nejustificat”, a punctat senatorul Pauliuc.
Ambele părți și-au exprimat satisfacția asupra evoluției pozitive a includerii Republicii Moldova în ecosistemul de securitate european prin consolidarea măsurilor de protejare a granițelor UE în contextul războiului din Ucraina, inițiativă demarată în data de 14 aprilie 2022 la inițiativa Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, a senatorului Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și a ministrului Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ana Revenco.
 
 Go to top