Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Președintele Comisiei pentru sănătate, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel salută forma în care a fost adoptată de către Guvernul României, Strategia naţională pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA, în perioada 2022–2030

Documentul reflectă recomandările incluse de „Declarația comună a experților pentru o Nouă Strategie HIV/SIDA, care să asigure căile de creștere a calității vieții persoanelor cu HIV”, elaborată cu contribuția experților prezenți la reuniunea organizată de Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru sănătate din Senatul României, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și HIV Outcomes România.
„Este un moment istoric mult așteptat în sănătate, după 15 ani de absență a unui document cu viziune strategică pentru HIV în Romania”, afirmă senatorul Adrian Streinu-Cercel.
„Subliniem că, pentru prima dată, într-un document strategic național este reflectată una dintre prioritățile Declarației comune, ca obiectiv și direcție prioritară «Asigurarea unei bune calități a vieții în relație cu sănătatea în completarea activității existente în domeniul prevenirii, diagnosticării, tratamentului și îngrijirii HIV, prin dezvoltarea unor abordări durabile – inclusiv prin îmbunătățirea prevenirii, depistării și diagnosticării comorbidităților – care să răspundă nevoilor specifice pe termen lung ale persoanelor cu HIV». Salutăm această nouă Strategie a Guvernului României și ne exprimăm speranța, amintită și în recomandările de politici publice din Iulie 2022, că aceasta va fi corect implementată, în condițiile unui « buget adecvat » și susținută de apariția în timp util a Ghidului Național actualizat pentru HIV, la elaborarea căruia întregul colectiv de experți este dispus să contribuie. Cheia succesului în implementarea noului document de Strategie rămâne implicarea și cooperarea responsabilă a tuturor actorilor relevanți pentru domeniul HIV : legiuitori, autorități publice, medici și cercetători, instituții de educație medicală, membrii comunității persoanelor cu HIV și ONG-urile, industria, prestatorii de servicii de îngrijire HIV. Cu toții trebuie să continuăm să colaborăm în implementarea Planului de Acțiuni și în adaptarea acestora, acolo unde se va aprecia ca necesar”, mai afirmă prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Președintele Comisiei pentru sănătate reamintește că dorește să  susțină toate eforturile necesare punerii în practică a noii Strategii, propunând ca dialogurile dintre toți semnatarii Declarației comune să continue pe platforma deja lansată în vara acestui an. El precizează că va rămâne un facilitator al monitorizării și al schimbului de idei, până la finalizarea implementării cu succes a Strategiei, până când țara noastră va avea ZERO noi infectări cu HIV și ZERO discriminare legată de HIV în sistemele medicale. În acest sens, vor fi realizate dezbateri anuale pe marginea progresului aplicării SNSH, în același format, în timp ce dialogul va rămâne deschis permanent între semnatarii Declarației, Președinție, Parlamentul României și Ministerul Sănătății.
 
 



Go to top