Într-o lume în care informația circulă rapid și necontrolat, educația și gândirea critică sunt pilonii esențiali în combaterea fenomenului fake news și a manipulării. Accesul facil la internet și rețelele sociale a transformat fiecare utilizator într-un consumator și, în același timp, într-un distribuitor de informație.
Pornind de la această realitate, senatoarea USR Adelina Dobre, președintă a Comisiei pentru Educație din Senatul României, a organizat o masă rotundă cu tema „Gândirea critică - competență pentru combaterea dezinformării”, la care au participat prin prezentări consistente: Daniel DAVID, Ministrul Educației și Cercetării; Anna RIATTI, Reprezentant al UNICEF în România; Cristina LUPU, Director Executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent, Bogdan OPREA, Director al Departamentului de Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București, Dan CÎMPEAN, Director al Directoratului Național de Securitate Cibernetică, elevi de la mai multe licee din București. Evenimentul a fost moderat de Mădălin GURUIANU, Președinte ARDOR – Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică.
Temele majore propuse dezbaterii au fost:

Provocările dezinformării în spațiul online și impactul asupra societății;

Rolul educației în dezvoltarea gândirii critice la elevi;

Soluții practice pentru a sprijini profesorii și tinerii în identificarea informațiilor false.
”Un sistem educațional solid, care încurajează analiza, documentarea și verificarea surselor, îi ajută pe indivizi să nu cadă pradă manipulării și să contribuie la un spațiu public sănătos, bazat pe adevăr. Gândirea critică este instrumentul prin care oamenii pot filtra informațiile, analizându-le obiectiv și punându-le sub semnul întrebării atunci când este necesar. Fără această abilitate, societatea devine vulnerabilă în fața propagandei, teoriilor conspiraționiste și dezinformării care pot influența decizii majore, de la cele personale până la cele politice” susține senatoarea USR Adelina Dobre, președinta comisiei pentru Educație din Senat.
La rândul său, ministrul educației Daniel David a subliniat că gândirea critică nu este o simplă ”materie școlară” ci o metodă de abordare în predarea variilor discipline, de la limba română și filosofie și până la istorie, chimie sau fizică”, în timp ce dl Dan CÎMPEAN, Director al Directoratului Național de Securitate Cibernetică, a subliniat că tinerii sunt mult mai bine înarmați să depisteze fake-news în fluxul informațional decât părinții lor.
Concluzia celor de 3 ore de discuții intense a fost că pentru a combate eficient fake news, este necesară o abordare multidimensională în care Educația media în școli, promovarea jurnalismului de calitate și dezvoltarea unui simț al responsabilității în rândul utilizatorilor de internet sunt tot atâtea căi de a dezvolta gândirea critică și a discerne între adevăr, fals și minciună. Doar printr-o societate informată și capabilă să gândească critic putem asigura un viitor bazat pe adevăr și transparență.