Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către Titus Corlăţean, vicepreşedinte al Senatului, a delegației Coaliției naționale pentru susținerea comunităților evreiești din Zona Euroasiatică (National Coalition Supporting Eurasian Jewery)

Senatorul Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului, a primit, vineri, 25 octombrie a.c., o delegație, din Statele Unite ale Americii, a Coaliției Naționale pentru susținerea comunităților evreiești din Zona Eurasiatică (National Coalition Supporting Eurasian Jewery – NCSEJ). Delegaţia a fost condusă de Daniel Rubin, președintele organizației, și a inclus membri ai comitetului director.
Vizita a avut loc într-un context mai larg, care vizează aprofundarea colaborării cu instituțiile comunităților evreiești din România și actualizarea informațiilor privind evoluțiile economice și politice din România și din regiune.  
În cadrul discuțiilor cu vicepreședintele Senatului au fost abordate subiecte ce țin de viziunea și prioritățile României  în contextul relațiilor bilaterale cu SUA, dinamica politicii regionale, parteneriatul transatlantic și evoluțiile în domenii de interes pentru comunitatea evreiască.
Titus Corlățean a exprimat aprecierea față de activitatea NCSEJ în susținerea valorilor democratice și a reafirmat angajamentul României în respingerea oricărei forme de manifestare a antisemitismului. De asemenea, a exprimat satisfacția pentru intensificarea dialogului bilateral la nivel politic și a evidențiat importanța deosebită pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu Statele Unite. Demnitarul român a menționat rolul activ al României în consolidarea parteneriatului transatlantic dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii și a reliefat rolul hotărâtor jucat de Statele Unite și NATO în planul asigurării securității flancului estic al Alianței și stabilității zonei.  În context, a subliniat interesul major al României  în ceea ce privește accederea țării noastre în programul Visa Waiver.
Vicepreședintele Senatului a vorbit și despre experienţa României în susţinerea unei agende active de promovare a valorilor democraţiei, toleranţei şi respectului faţă de memoria Holocaustului, context în care a amintit contribuția din timpul președinției țării noastre la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului – IHRA, când a fost adoptată, pentru prima dată, definiția de lucru a antisemitismului. De asemenea, a amintit faptul că, în timpul exercitării președinției Consiliului Uniunii Europene, cel de-al patrulea pilon al priorităților țării noastre, Europa Valorilor Comune, a cuprins teme legate de combaterea eficientă a rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură. 
Senatorul Titus Corlățean a evidențiat și contribuția recentă a Parlamentului României la actualizarea cadrului legislativ intern în domeniu, menționând promovarea unei legi speciale, în anul 2018, care vizează combaterea antisemitismului și promulgarea, în acest an, în luna octombrie, a Legii privind înființarea Muzeului de Istorie a Evreilor și Holocaustului.
Părțile au agreat faptul că România reprezintă un model de conduită în combaterea antisemitismului și au exprimat interes pentru continuarea cooperării în vederea promovării unei culturi a toleranței.



Go to top