Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

 Întâlnirea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții cu domnul Comisar de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor

 
Senatorii membri ai Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat s-au întâlnit în data de 13.04.2022, la sediul Comisiei, cu domnul Comisar de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Întâlnirea a avut loc la inițiativa Comisiei ca urmare a înregistrării unui număr constant crescut de petiții venite din partea persoanelor private de libertate.
Temele abordate în întâlnire au vizat mai multe aspecte și anume: transferul solicitat de aceste persoane în proximitatea domiciliului familiei; probleme legate de acordarea asistenței medicale (probleme întâmpinate la solicitarea transferului la Spitalul penitenciar, acordare asistență stomatologică, tratamente incomplete/necontinuare tratamente pentru boli grave/cronice, etc.); probleme legate de igienă (gândaci, ploșnițe, mizerie, lipsa totală a igienei sau igienă precară, baie fără ușă, inexistența unui uscător); probleme legate de insuficiența hranei primite în PNT; probleme legate de magazinele din incinta unităților de detenție (prețuri extrem de ridicate la magazinul din incinta penitenciarului, se menționează că unele produse au adaos chiar și de 300%).
Începând cu anul 2020 au luat amploare comenzile făcute de către persoanele private de libertate direct în sistemul online. Prin urmare, conducerea ANP a pilotat acest sistem în 11 penitenciare, care s-a dovedit a fi unul de succes, el fiind în curs de permanentizare.
O problemă reală și de interes major pentru toți cei prezenți a constituit-o tema școlarizării, a procentului de calificare/școlarizare, a proiectelor educative, a claselor de alfabetizare, precum și a eficientizării folosirii forței de muncă în penitenciare. În acest sens, Comisia a arătat că, printr-o mai bună utilizare a resursei umane aflate la dispoziție în penitenciare, prin creșterea procentului de absolvire a școlilor profesionale/obținerea unei calificări în cadrul acestui sistem, ar aduce beneficii economice imediate, atât pentru persoanele private de libertate, cât și pentru unitatea de detenție, dar și cu scopul unei mai bune reintegrări în societate a foștilor deținuți.
În ceea ce privește spațiul aflat la dispoziția ANP pentru efectivul deținuților, aceasta este o problemă stringentă care rămâne în atenție, în vederea soluționării. Astfel, conducerea ANP a informat Comisia cu privire la proiectele aflate în derulare, respectiv crearea a 7.849 de noi locuri de cazare până în anul 2024.
 
 
Președinte,
Senator Rodica Boancă
 
 
 


Go to top