Comunicate de presă

Parlamentul României – partener junior în cadrul proiectului de twinning ,,Consolidarea capacității Parlamentului Republicii Moldova și a rolului acestuia în procesul de aderare la UE”

Parlamentului României i s-a atribuit, miercuri, 16 octombrie 2024, proiectul de twinning ,,Consolidarea capacității Parlamentului Republicii Moldova și a rolului acestuia în procesul de aderare la UE”, în calitate de partener junior, într-un consorțiu format din Grecia (partener senior), Italia, Ungaria și Austria, precum și experți din partea Parlamentului Olandei.
 
Obiectivul specific al twinning-ului este asigurarea procesului legislativ eficient, transparent și participativ, în contextul apropierii de acquis-ul UE, precum și consolidarea supravegherii de către Parlamentul Republicii Moldova sub forma unei mai mari responsabilități pentru deciziile Guvernului.
 
,,Este pentru prima dată când Senatul României câștigă un proiect de twinning. Implicarea și profesionalismul echipelor celor două Camere ale Parlamentului României, alături de omologi din celelalte state partenere, au asigurat atribuirea acestui proiect instituției noastre. Suntem onorați că expertiza specialiștilor din Senat și Camera Deputaților va contribui la dezvoltarea activităților Parlamentului Republicii Moldova”, a declarat Izabela Chencian, Secretar general adjunct al Senatului României și lider junior în cadrul proiectului. Totodată, Izabela Chencian a subliniat faptul că ,,participarea României în acest proiect reprezintă încă o oportunitate pentru schimbul de bune practici între Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova și, de asemenea, va asigura și consolidarea cooperării la nivelul tuturor statelor implicate”.
 
Proiectul va avea o durată de doi ani și va fi materializat prin trei componente, concepute pentru a oferi sprijinul necesar Parlamentului Republicii Moldova, respectiv: evaluarea și consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova de a analiza, elabora și modifica legislația în contextul apropierii de UE; consolidarea capacităților instituționale ale Parlamentului pentru a exercita mai eficient controlul asupra Guvernului, precum și optimizarea procedurilor interne ale Parlamentului pentru a face față în mod eficient volumului crescut al activității  legislative și pentru asigurarea transparenței.
 
,,Suntem onorați de oportunitatea de a participa, în calitate de partener junior, la proiectul de twinning destinat consolidării Parlamentului Republicii Moldova și a rolului acestuia în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Și pentru Camera Deputaților câștigarea proiectului este o premieră. Adresăm mulțumiri tuturor partenerilor noștri, precum și felicitări pentru munca de echipă care a asigurat această reușită. Avem deja o colaborare consacrată cu colegii din Parlamentul de la Chișinău, pe care ne dorim să o dezvoltăm, în continuare. Cu siguranță, profesionalismul și implicarea specialiștilor din Camera Deputaților și Senat vor avea o contribuție majoră la atingerea obiectivelor acestui proiect. Suntem încântați să susținem și din această perspectivă relația absolut specială cu Republica Moldova, precum și de posibilitatea de consolidare a cooperării cu statele partenere”, a menționat Ioana Bran-Voinea, Secretar general adjunct al Camerei Deputaților și lider junior în cadrul proiectului.
 
Atribuirea proiectului de twinning consorțiului din care face parte și Parlamentul României vine în contextul în care, în câteva zile, în Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale și un referendum esențial privind modificarea Constituției pentru a include dorința cetățenilor acesteia de aderare la Uniunea Europeană.
 
România este un susținător ferm al Republicii Moldova și al viitorului său european și sprijină constant și nemijlocit instituțiile și pe cetățenii săi în îndeplinirea obiectivelor în acest sens.


Go to top