Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Parlamentul României a marcat a treia ediţie a Zilei naţionale a supravieţuitorilor de cancer

Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer, ajunsă la a treia ediţie, a fost marcată de Parlamentul României printr-o dezbatere organizată de către Nicoleta Pauliuc, senator PNL, sub tematica „Diagnostic: Supraviețuitor”. Evenimentul s-a desfășurat sub egida Administrației Prezidențiale a României - Departamentul Sănătate Publică.
 
Manifestările prilejuite de Ziua națională a supraviețuitorilor de cancer au loc sub Înaltul Patronaj al Senatului României și cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov, în perioada 27 mai - 2 iunie a.c., sub tematica ”Cancerul este un diagnostic, nu o condamnare – importanța eforturilor de prevenție care trebuie făcute pentru a limita cât mai mult prezența și impactul acestei boli teribile”.
 
În discursul său, senatoarea Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea Legii Zilei naționale a supraviețuitorilor de cancer, a afirmat, din punct de vedere legislativ, România a făcut pași importanți pentru sprijinirea pacienților oncologici, comparativ cu ceea ce se întâmplă și la nivel european și internațional.
 
„Societatea românească e plină de oameni care vor să facă bine celor din jur. Sunt extraordinar de mulţi cei care vor să-i ajute pe bolnavii de cancer. Mai mulţi decât mi-am imaginat chiar în momentul în care am început pe drumul promovării pachetului legislativ pentru pacienţii oncologici, supravieţuitori şi aparţinători. Societatea civilă – lucru dovedit şi astăzi – este o forţă a binelui, aproape de nestăvilit. Eu vă mulţumesc şi vă îndemn să nu lăsaţi autorităţile (fie că vorbim de instituţii ca Parlamentul, fie că vorbim de puterea executivă – Ministerul Sănătăţii sau CNAS) până când nu vor fi implementate în societate schimbările pe care le. Am sădit cele mai bune seminţe: avem un cadru legal complet şi favorabil bolnavilor oncologici. Următorul ciclu cred că trebuie să aparţină finanţării şi implementării tuturor acestor legi şi programe. Asta înseamnă bani, voinţă politică şi capacitate administrativă. Vă mulţumesc din suflet. Aşa să ne ajute Dumnezeu”, a declarat senatoarea Pauliuc, care a prezentat, în cadrul evenimentului, coordonatele unui nou proiect legislativ privind măsuri pentru promovarea screening-ului, așa cum este definit de Legea drepturilor pacientului 46/2003, cu modificările și completările ulterioare.
 
Proiectul prevede acordarea, anual, a două zile libere plătite, neincluse în concediul de odihnă, pentru ca angajații să meargă să facă controale medicale preventive. Cererea pentru ziua liberă de screening trebuie depusă cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de prima opțiune de programare iar ziua liberă se acordă  după prezentarea dovezii efectuării screening-ului, o adeverință eliberată de medicul de familie; aceasta va trebui depusă în termen de zece zile de la data controlului preventiv. Propunerea legislativă mai prevede și amenzi pentru angajatorii care nu respectă acest drept: de la 500 la 2500 de lei.
 
„Screening-ul regulat este una dintre cele mai eficiente metode de a detecta bolile într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor. Două zile libere pe an dedicate acestor controale medicale îi vor încuraja pe oameni să acorde atenție propriei sănătăți. Această inițiativă nu este doar despre prevenția bolilor oncologice, ci și despre prevenția unei game largi de afecțiuni (de la boli cardiovasculare la diabet) care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate devreme. Vreau să subliniez că această lege nu va aduce doar beneficii individuale, ci și economice.  Costurile tratamentelor pentru bolile avansate sunt uriașe și pun o presiune imensă pe sistemul nostru de sănătate. Prin încurajarea screening-ului regulat, putem reduce semnificativ aceste costuri, economisind resurse valoroase care pot fi redirecționate către alte nevoi critice ale sistemului de sănătate”, a concluzionat Nicoleta Pauliuc.
 
La evenimentul organizat de Parlamentul României cu ocazia Zilei naţionale a supravieţuitorilor de cancer, au participat consilierul pe sănătate al Președintelui României, Diana Loreta Păun, parlamentari, medici de renume, reprezentanți ai mediului academic, precum și organizații non-guvernamentale care susțin drepturile pacienților oncologici și ale supraviețuitorilor.



Go to top