Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui interimar al Senatului, Alina-Ştefania Gorghiu, cu Președintele Ungariei, Katalin Novák

Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a avut o întrevedere miercuri, 7 septembrie 2022, cu Președintele Ungariei, Katalin Novák, aflată în vizită oficială în România.
Înaltul demnitar român a adresat felicitări doamnei Katalin Novák pentru preluarea funcției de Președinte al Ungariei și i-a urat succes în îndeplinirea mandatului, punctând faptul că prima vizită la Parlamentul României în noua calitate oficială poate constitui un moment oportun pentru lansarea unui dialog bilateral consolidat, inclusiv pe linie parlamentară.
În contextul aniversării, în 2022, a 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic româno-ungar, președintele interimar al Senatului a subliniat necesitatea identificării de noi oportunități de cooperare și avansarea de proiecte de interes comun pentru cetățenii celor două țări.
Înaltul oficial maghiar a exprimat susținerea Ungariei pentru aderarea României la spațiul Schengen.
În cadrul dialogului, Alina-Ștefania Gorghiu a reiterat interesul părții române pentru consolidarea domeniilor de cooperare existente – transfrontalier, agricultură, sănătate, infrastructură – și identificarea altor domenii de interes reciproc în cooperarea sectorială.
Totodată, președintele interimar al Senatului a subliniat oportunitatea cooperării parlamentare în vederea efectuării schimbului de bune practici legislative pentru stimularea natalității, precum și pentru promovarea și protejarea drepturilor minorității române din Ungaria.
Alte teme abordate în cadrul întrevederii au vizat agresiunea premeditată, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, angajamentul României de a sprijini efortul de reconstrucție a Ucrainei și susținerea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova și Ucrainei pe baza principiului meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare, eliminarea dependenței energetice de Rusia a statelor europene, diversificarea surselor de furnizare de gaze naturale, accelerarea implementării proiectelor de energie regenerabilă și dezvoltarea infrastructurii energetice.
Din partea Senatului României au mai participat la discuții președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru învățământ, Monica-Cristina Anisie, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, Roberta-Alma Anastase, vicepreședintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi, Irina Elisabeta Kovács, și liderul Grupului parlamentar al UDMR de la Senat, Lóránd Turos. Din partea Ministerului român al Afacerilor Externe, au luat parte la întrevedere ambasadorul României în Ungaria, E.S. Gabriel Cătălin Șopandă, și secretarul de stat pentru afaceri europene, Daniela Gîtman.
Totodată, din partea maghiară, au mai participat la discuții ambasadorul Ungariei la Bucureşti, E.S. Botond Zákonyi, și membri ai Cabinetului Președintelui Ungariei.



Go to top