Senatorii Cătălin-Daniel Fenechiu şi Radu-Mihai Mihail, membri ai Delegaţiei Parlamentului României la AP OSCE, au participat la cea de-a 22-a Reuniune de iarnă a Adunării, care a avut loc la Viena, în perioada 23-24 februarie a.c., la Centrul de Conferinţe Hofburg. Lucrările au coincis cu marcarea unui an de la declanșarea, de către Federația Rusă, a războiului împotriva Ucrainei.
La lucrări nu a participat delegația Ucrainei, în semn de protest față de prezența la reuniune a reprezentanților parlamentului Federației Ruse. Ceilalți participanți și-au manifestat solidaritatea cu Ucraina în cadrul intervențiilor în plen și în comisiile generale și prin părăsirea sălii ori de câte ori au luat cuvântul delegații ruși.
La sesiunea de deschidere s-au adresat participanţilor: președintele Consiliului Național al Austriei, Wolfgang Sobotka, președintele AP OSCE, Margareta Cederfelt, președintele în exercițiu al OSCE, Bujar Osmani, ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord (mesaj video), ambasadorul Luca Fratini, directorul Biroului Secretarului general al OSCE.
La începutul sesiunii inaugurale, membrii Adunării au păstrat un moment de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina, dar și pentru cele 47.000 de persoane care au şi-au pierdut viaţa în cutremurele devastatoare din Turcia și Siria.
În intervenţia sa, preşedintele AP OSCE a subliniat că, în ultimul an, Federația Rusă a încălcat fiecare principiu al documentului fondator al OSCE, Actul final de la Helsinki din 1975. "Ca rezultat direct al acțiunilor Rusiei, întreaga noastră regiune se prăbușește în spirală spre necunoscut. OSCE și Adunarea noastră parlamentară se află la o răscruce de drumuri", a arătat Margareta Cederfelt.
Cele trei comisii generale au organizat dezbateri pe următoarele teme: Un an de la declanșarea războiului de către Rusia împotriva Ucrainei: înțelegerea rolului, modului de funcționare și a contribuției OSCE; Energie accesibilă, sigură, curată și durabilă în regiunea OSCE: perspective și provocări; Responsabilitatea pentru abuzurile în materia drepturilor omului în perioade de conflict.
În cadrul sesiunii comune din ultima zi a lucrărilor, participanţii au audiat rapoarte din partea reprezentanţilor speciali ai Adunării care deţin mandate privind războiul din Ucraina și a președintelui Comisiei ad-hoc pentru migrație. Prezentările au fost urmate de dezbaterea generală cu tema: „După un an: războiul total și continuu al Rusiei împotriva Ucrainei”.
Parlamentarii OSCE au exprimat o solidaritate copleșitoare cu Ucraina și au denunțat cu fermitate războiul. Agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a zdruncinat securitatea europeană și impune Parlamentelor, Guvernelor și OSCE să colaboreze pentru a formula un răspuns comun, au subliniat vorbitorii. O prioritate de vârf trebuie să fie condamnarea acestei agresiuni, inclusiv în domeniul justiției internaționale, şi tragerea la răspundere a celor responsabili pentru crimele comise în Ucraina.
În același context, a fost adoptat documentul "Acţiune la împlinirea unui an de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei și ordinea juridică internațională", prin care membrii Adunării se angajează să îndemne guvernele și instituțiile internaționale să susțină "apărarea pe deplin justificată a Ucrainei împotriva agresiunii ilegale și nejustificabile a Rusiei și eforturile Ucrainei de a-și restabili suveranitatea și integritatea teritorială în granițele sale recunoscute internațional în 1991".
În marja reuniunii de iarnă a AP OSCE, membrii Delegaţiei Parlamentului României la AP OSCE au participat la o serie de întevederi bilaterale, organizate de Misiunea Permanentă a României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, precum și la o întâlnire de lucru la Ambasada României în Austria.