Comunicate de presă

Senator Nicoleta Pauliuc: Medicina personalizată, șansă la viață pentru pacienții din România

Senatul României, ca primă cameră sesizată, a adoptat iniţiativa legislativă a preşedintelui Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, Nicoleta Pauliuc, menită să dea o șansă în plus la viață pacienților din România. Concret, legea introduce dreptul pacientului la medicină personalizată. 
Acest proiect de lege, pe care l-am realizat în parteneriat cu unii dintre cei mai buni medici pe care îi are România, s-a născut din dorinţa de a pune fiecare pacient în centrul sistemului de sănătate românesc. Medicina personalizată ne oferă una dintre cele mai mari oportunități pentru noi descoperiri medicale şi pentru tratamente făcute pe măsura necesităţii pacienţilor. Medicii au recunoscut întotdeauna că fiecare pacient este unic și au încercat să-și adapteze permanent tratamentele la indivizi, la nivel maxim față de ceea ce pot oferi. De fapt, aceasta este promisiunea medicinei de precizie: oferirea tratamentelor potrivite, la momentul potrivit, de fiecare dată, persoanei potrivite”, a afirmat senatoarea Nicoleta Pauliuc, iniţiatoare a mai multor proiecte de lege pentru bolnavii şi supravieţuitorii de cancer, dar şi pentru familiile acestora. 
Proiectul are o largă susținere politică, printre semnatarii inițiativei regăsindu-se și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, deputații Nelu Tătaru și Patriciu Achimaş-Cadariu, dar și senatorii Adrian Streinu Cercel și Attila László. 
„Este un proiect de lege atât de important încât au fost depăşite graniţele de demarcaţie politică. Toată lumea a fost de acord că, pentru a împinge sistemul de sănătate în viitor, pentru a răspunde aşteptărilor românilor şi, evident, pentru a salva vieţi, avem nevoie de această lege”, a explicat Nicoleta Pauliuc. 
O astfel de legislaţie a fost promovată, în ultimii ani, în mai multe ţări ale Uniunii Europene.
De altfel, Indicele European de Medicină Personalizată plasa România, în urmă cu mai bine de doi ani, pe ultimele locuri în ceea ce privește nivelul de pregătire al sistemelor de sănătate pentru medicina personalizată. 
Pentru elaborarea proiectului, inițiatorii au organizat consultări ample. O parte dintre discuții au fost purtate cu reprezentanții pacienţilor din România, ai Administrației Prezidențiale, ai Ministerului Sănătății, dar și cu Agenția Națională a Medicamentului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor din România, Centrul pentru Inovare în Medicină, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România și Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer. De asemenea, la consultări au luat parte numeroși medici și reprezentanți ai mediului academic.


Go to top