Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, cu ambasadorul Daniel Fried, membru al Atlantic Council

Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, l-a primit marți, 11 iunie 2024, pe ambasadorul american Daniel Fried, membru al Atlantic Council, aflat în vizită în România.
Temele abordate în cadrul întrevederii senatorului Titus Corlățean cu Daniel Fried, fost asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA în perioada 2005-2009, au vizat războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, relația transatlantică, competiția strategică la nivel mondial și necesitatea întoarcerii la multilateralism în cadrul societății internaționale.
Cu privire la războiul de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, discuțiile au evidențiat necesitatea menținerii implicării SUA și a păstrării unității și solidarității comunității transatlantice în sprijinirea eforturilor Ucrainei în vederea consolidării capacităților sale de apărare.
Ambasadorul american Daniel Fried, cu o carieră de peste patruzeci de ani în serviciul diplomatic al SUA, este un reputat expert în spațiul european și, prin pozițiile deținute în cadrul guvernului american, a jucat un rol cheie în proiectarea și implementarea politicii americane în Europa după căderea Uniunii Sovietice.  De asemenea, a contribuit la elaborarea politicii de extindere a NATO către țările din Europa Centrală.
În calitate de coordonator al Departamentului de Stat pentru politica de sancțiuni, el a elaborat sancțiunile SUA împotriva Rusiei, la începutul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, în 2014, prin anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.



Go to top