Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senat s-a reunit azi, 4 martie2025, începând cu ora 9:00, la sediul Senatului și online, pentru a dezbate și vota mai multe proiecte legislative relevante pentru domeniul său de competență.
La ședință au participat atât membrii Comisiei, cât și invitați din diverse instituții și organizații, printre care reprezentanți ai mediului medical (INML „Mina Minovici”, IML Iași, Spitalul A. Obregia, Societatea de Medicină Legală) și reprezentanți ai autorităților și ai societății civile (Avocatul Poporului, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Vamală Română, IGPF, asociații de protecție a victimelor accidentelor etc.), precum și specialiști în domeniul juridic și medical, cadre universitare.
Proiectul de lege pentru abrogarea art.197 alin.(4)–(13) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală (L29/2025) amânat anterior cu o săptămână a fost discutat, evidențiindu-se argumentele potrivit cărora abrogarea articolelor propuse ar asigura o mai bună coerență în Codul de procedură penală, fiind expus și punctul de vedere favorabil al Consiliului Superior al Magistraturii.
Dna președintă Cușnir Rodica a fost de părere că acest mod rapid de legiferare ridică suspiciuni, se creează impresia că textele sunt abrogate pur și simplu pentru a se evita o discuție mai profundă despre soluții legislative viabile ori despre posibile interese ce pot fi afectate de procedura accelerată de distrugere a bunurilor de contrabandă.
În plus, nici procedura actuală de adoptare a legii de abrogare nu pare să respecte un interval rezonabil pentru analize și consultări. Există temeri că se va repeta contextul unei adoptări grăbite, așa cum s-a reproșat anterior și Legii nr. 156/2024.
În urma discuțiilor, membrii Comisiei au votat aviz favorabil, cu majoritate de voturi, ținând cont și de faptul că nu se mai putea amâna dezbaterea, întrucât s-ar fi depășit termenul stabilit de Biroul Permanent.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal (L30/2025) urmărește incriminarea și agravarea pedepselor pentru faptele de prezență la serviciu/conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
Doamna vicepreședinte Victoria Stoiciu a prezentat amendamentele subliniind că soluția propusă constă în modificarea art.331 alin.(2) și art.336 alin.(2) astfel încât să se sancționeze strict prezența în sânge a substanțelor psihoactive care depășesc un prag de relevanță toxicologică, stabilit prin anexă la lege. Această abordare, confirmată de practica internațională și de recomandările Societății de Medicină Legală din România, Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP), Asociației Spitalelor Publice de Psihiatrie din România (ASPP) și Consiliului Economic și Social, ar elimina incriminarea abuzivă a unor persoane ce prezintă doar urme reziduale de substanțe fără efect psihoactiv.
Avocatul Poporului a transmis că, prin raportare la principiul legalității incriminării, consideră rezonabilă varianta stabilirii unei limite cantitative de relevanță toxicologică. Totodată, a precizat că pedeapsa penală ar trebui să fie sancțiunea de ultim resort și că prezența accidentală sau sub pragul de relevanță a substanțelor în sânge nu ar trebui să atragă o incriminare automată.
Amendamentele au fost, însă, respinse, iar Comisia a decis să adopte aviz negativ asupra propunerii legislative în forma actuală, cu majoritate de voturi, întrucât ridică serioase probleme de constituționalitate și proporționalitate. Ignorarea distincției dintre simpla prezență a unei substanțe și efectul concret asupra capacității de a conduce poate duce la sancționarea nediferențiată a unor situații care nu reprezintă un pericol real pentru societate.
Propunerea legislativă prevede pedepse cu închisoarea între doi și șapte ani, fără a stabili un prag minim de relevanță toxicologică și fără a face distincție între situațiile în care substanțele depistate au efect real asupra capacității de a conduce și cazurile în care există doar urme reziduale, fără impact psihoactiv.
Astfel, este încălcat principiul proporționalității sancțiunilor, esențial în materia dreptului penal, conform căruia răspunderea penală ar trebui să fie „ultima ratio” (ultimul resort). În anumite situații, substanța din sânge poate fi rezultatul unui tratament medicamentos legitim sau poate avea o concentrație sub pragul care să afecteze capacitatea de conducere.
Comisia susține avizul negativ, motivat de necesitatea respectării drepturilor fundamentale, a jurisprudenței interne și internaționale, precum și a principiilor de previzibilitate și securitate juridică în materia dreptului penal. Absența unei distincții clare între substanțele psihoactive care provoacă efect semnificativ și cele care nu produc efecte asupra capacității de a conduce poate duce la situații în care inculpații să fie nevoiți să probeze în mod excesiv nevinovăția, inversând implicit sarcina probei. O astfel de abordare se poate afla în contradicție cu prezumția de nevinovăție și cu dreptul la un proces echitabil, ambele reprezentând valori fundamentale în materia drepturilor omului.
Totodată, membrii Comisiei au hotărât ca doamna senator Rodica Constantinescu să participe la reuniunea interparlamentară organizată de Subcomisia pentru Drepturile Omului (DROI), cu tema „Consolidarea rolului UE la ONU și schimbul de bune practici în domeniul drepturilor omului”, care va avea loc la Bruxelles, în data de 19 martie 2025.