Senatorul USR PLUS Sebastian Cernic cere managerilor de spitale să se implice în combaterea practicii mitei

Senatorul USR PLUS Sebastian Cernic adresează un apel managerilor de spitale să se implice activ în combaterea practicii mitei în unitățile medicale pe care le conduc, readând, astfel, demnitatea pacienților care sunt tratați acolo.
În cadrul unei declarații politice susținute în Plenul Senatului, senatorul Sebastian Cernic consideră că pentru refacerea sistemului medical este nevoie mai mult decât de investiții.
 
Sebastian Cernic: ” Fac un apel către managerii de spitale să se implice în combaterea practicii mitei, să facă o prioritate din acest subiect în strategia lor de management. Conducătorii unităților medicale pot acționa concret împotriva corupției și a mitei în spitale: pot face strategii, pot lua măsuri, pot face monitorizări, controale, campanii de informare sau orice alte metode găsesc. Managerii de spitale pot contribui decisiv la recâștigarea încrederii pacienților în serviciile medicale.”
 
Sebastian Cernic arată, în declarația sa politică, faptul că există dovezi clare că șpaga sabotează grav sistemul medical și relația pacient-medic, fapt care trebuie recunoscut public și luate măsuri active combaterea corupției din spitale.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Șpaga sau mituirea în spitalele noastre este o practică la ordinea zilei, o confirmă cifre oficiale. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat recent că  16.349 de oameni au notificat ministerul, prin mecanismul de feedback, că li s-a cerut șpagă în spitale, că au fost umiliți, că pentru a beneficia de servicii medicale au fost condiționați să dea bani către medici sau asistente. Cât mai ascundem gunoiul sub preș? Cât mai închidem ochii față de aceste cazuri? Cât mai pretindem că nu există dovezi? Mii de pacienți fac anual sesizări către instituții pentru a semnala neregulile din spitale, inclusiv cele referitoare la faptul că au dat sau li s-au cerut bani pentru a fi tratați corespunzător.
 
În 2019 a fost realizat și un top al mitei din spitalele românești, întocmit de Anti-Bribery Synergy pe baza răspunsurilor pacienților din 352 de unități medicale din întreaga țară, în cadrul unui proiect al ministerului. Nu despre topuri vreau să vorbesc acum, ci despre faptul că există dovezi clare că șpaga sabotează grav sistemul medical și relația pacient-medic. Trebuie să recunoaștem public problema și să inițiem discuții aplicate pentru combaterea corupției din spitale.
 
Pentru refacerea sistemului medical este nevoie mai mult decât de investiții. În primul rând, este nevoie să redăm cetățenilor curajul de a merge la spital. Vizita la spital trebuie să însemne rezolvarea unor problemele de sănătate și atât, nu trebuie să mai încarce oamenii de datorii neprevăzute și nedrepte.
 
Fac un apel către managerii de spitale să se implice în combaterea practicii mitei, să facă o prioritate din acest subiect în strategia lor de management. Conducătorii unităților medicale pot acționa concret împotriva corupției și a mitei în spitale: pot face strategii, pot lua măsuri, pot face monitorizări, controale, campanii de informare sau orice alte metode găsesc.
 
Managerii de spitale pot contribui decisiv la recâștigarea încrederii pacienților în serviciile medicale.”
 


Go to top