Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlățean la reuniunea online a Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE)

Senatorul Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a participat în această săptămână la reuniunea online a Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație. Pe ordinea de zi a acestei reuniuni online a figurat, printre altele, proiectul de raport cu tema: Democrațiile în fața pandemiei de Covid-19 (raportor: Ian Liddell Granger, Marea Britanie, Grupul Conservatorilor Europeni și Alianței Democraților), document care își propune în esență o analiză a modului în care autoritățile din statele membre ale Consiliului Europei au gestionat această criză sanitară, precum și funcționarea instituțiilor democratice, inclusiv cu privire la rolul parlamentului în prezervarea regulilor democratice în această perioadă.
Senatorul Titus Corlățean a avut o intervenție pe marginea acestui  subiect în care a atras atenția asupra situațiilor specifice din statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv cu privire la o serie de evoluții îngrijorătoare din punct de vedere democratic înregistrate în România și generate de conduita nedemocratică și tentația abuzului de putere din partea Guvernului. A subliniat totodată rolul important care revine Parlamentului de a temporiza aceste puseuri de abuz de putere din partea Executivului și de restrângere exagerată a liberului exercițiu al drepturilor și libertăților fundamentale. Și-a exprimat în același timp dezaprobarea față de lipsa de informare a Parlamentului cu privire la măsurile luate de Guvern și modul netransparent de comunicare de către autoritățile responsabile a situației reale a persoanelor testate pentru noul coronavirus. A relevat, totodată, atacurile politice inacceptabile ale primului ministru și ale partidului de guvernământ la adresa unor instituții independente fundamentale ale oricărei democrații, cu referire specială la atacurile politice îndreptate împotriva Curții Constituționale, respectiv Avocatului Poporului. În acest sens, s-a referit la procedura abuzivă declanșată de partidul de guvernământ pentru destituirea în Parlament a Avocatului Poporului. În context, a menționat că atacurile politice se explică prin exercitarea independentă a atribuțiilor legale de control constituțional de către Curtea Constituțională, care a declarat neconstituționale mai multe măsuri adoptate de Guvern în perioada pandemiei. Mai mult, în opinia senatorului Corlățean, exercitarea independentă a competențelor Avocatului Poporului de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale, încălcate în mod repetat de către Guvern, a generat o profundă nemulțumire din partea guvernanților. Aspectele semnalate de senatorul Corlățean au trezit preocuparea membrilor comisiei și vor fi examinate și preluate de parlamentarul britanic care urmează să își finalizeze proiectul de raport.
 



Go to top