Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Doamna senator Roberta-Alma Anastase, aleasă pentru un nou mandat în funcția de președintă a Comisiei juridice și politice a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre

Doamna senator Roberta-Alma Anastase, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), a prezidat cea de-a 62-a reuniune a Comisiei juridice și politice a APCEMN și reuniunea Grupului de lucru pentru regulament al APCEMN, care s-au desfășurat la Istanbul, în data de 31 octombrie a.c. 
La cele două reuniuni, organizate de Secretariatul Internațional APCEMN, au participat delegațiile parlamentelor din Albania, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Republica Macedonia de Nord, România, Turcia și Ucraina, precum și reprezentantul Secretariatului Internațional Permanent al OCEMN. 
Grupul de lucru pentru regulament a analizat și adoptat mai multe amendamente propuse de delegațiile naționale și de secretarul general al Adunării, care au ca scop îmbunătățirea funcționării Adunării și a Secretariatului Internațional. Acestea au fost înaintate, spre aprobare, Comisiei juridice și politice a APCEMN. Cu aceeași ocazie, comisia a dezbătut și adoptat proiectele de raport și de recomandare cu tema APCEMN la 30 de ani: consolidarea cooperării în regiunea Mării Negre. Amendamentele la regulament și proiectele de raport și recomandare vor fi examinate și aprobate în cadrul viitoarei Adunări Generale a APCEMN. 
În expunerea sa, în calitate de raportor pentru proiectul de recomandare, doamna senator Anastase a subliniat faptul că, de-a lungul existenței sale, Adunarea, prin eforturile comune ale parlamentarilor, a obținut rezultate importante și valoroase în diverse domenii de cooperare în regiunea Mării Negre. Cu toate acestea, realitățile geopolitice în schimbare, la nivel global și în regiune, au dus la scăderea nivelului de cooperare și au dat naștere unor noi riscuri și provocări. "În acest context, este imperios necesar ca toate statele membre OCEMN să respecte angajamentele asumate în temeiul Cartei OCEMN, inclusiv adeziunea la principiile dreptului internațional și respectarea acestora", a subliniat reprezentanta Senatului României. 
Agenda lucrărilor a inclus și o informare din partea reprezentantului OCEMN, Ashot Kocharyan, director executiv, cu privire la principalele activități ale Organizației din ultima perioadă, desfășurate sub președinția-în-exercițiu a Republicii Turcia. 
Cu ocazia reuniunilor APCEMN de la Istanbul, doamna senator Roberta-Alma Anastase a fost aleasă în unanimitate în funcția de președintă a Comisiei juridice și politice a APCEMN, pentru un nou mandat de doi ani.



Go to top