Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea reprezentanților Senatului la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Strasbourg, 23-27 ianuarie 2023

Delegația Senatului la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a fost alcătuită din senatorii Titus Corlățean, Elena-Simona Spătaru și Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, membri ai Delegației Parlamentului României la APCE.
În cadrul sesiunii, Tiny Kox (Olanda, Grupul Stângii Europene Unite) a fost reales, cu majoritate de voturi, în funcția de președinte al APCE, obținând 175 de voturi în fața contracandidatului său, Oleksandr Merejko, membru al Delegației ucrainene la APCE, președintele Comisiei pentru politică externă din Rada Supremă a Ucrainei, pentru care au votat 44 de membri ai Adunării. De asemenea, membrii Adunării au ales, pentru un mandat de 9 ani, judecătorii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Danemarcei și Islandei.
Senatorul Titus Corlățean a fost reales în funcțiile de președinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), vicepreședinte al Grupului Socialiștilor, Democraților și Verzilor (SOC) și reprezentant al Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului la Grupul de State împotriva Corupției (GRECO). Totodată, senatoarea Elena-Simona Spătaru a fost aleasă ca membru supleant din partea aceleiași comisii la GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei.
Senatorul Corlățean a luat cuvântul în plenul Adunării, pe marginea raportului Summit-ul de la Reykjavik al Consiliului Europei – uniți în jurul valorilor în fața unor provocări extraordinare și a interpelat-o pe șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, pe tema discriminării etnicilor români în urma adoptării recente, de către Parlamentul ucrainean, a Legii minorităților naționale. În același context, la propunerea senatorului Corlățean și a altor doi membri ai Delegației ungare la APCE, Comisia de monitorizare a Adunării a decis sesizarea Comisiei de la Veneția pentru emiterea unui aviz privind acest act normativ.
Contribuțiile reprezentanților Senatului în cadrul sesiunii APCE au continuat cu intervenția senatoarei Spătaru la dezbaterea în plen pe tema îndeplinirii obligațiilor și angajamentelor Republicii Moldova față de Consiliul Europei.
La sesiunea de iarnă au fost adoptate rezoluții și recomandări pe teme precum: problematica luptătorilor străini Daesh; violența sexuală în contextul conflictelor; impactul conflictelor armate asupra mediului; aplicațiile de urmărire a contactelor - provocări de ordin etic, cultural și educațional; Convenția de la Istanbul- progrese și provocări; rolul și responsabilitatea bărbaților și băieților în stoparea violenței bazate pe gen împotriva femeilor și fetelor; identificarea de soluții pentru captivitatea conjugală; necesitatea reglementării sistemelor de arme letale autonome în dreptul european al drepturilor omului; constituirea rețelelor universitare deschise ale Consiliului Europei.
În plenul Adunării s-au adresat membrilor APCE și au răspuns întrebărilor  adresate de aceștia: Katrin Jakobsdóttir, prim-ministrul Islandei, reprezentanta Președinției islandeze a Consiliului Europei; Annalena Baerbock, ministrul german al afacerilor externe; Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului Europei
Agenda sesiunii a mai cuprins o dezbatere de urgență privind aspectele juridice și de drepturile omului ale agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei și două dezbateri de actualitate privind tensiunile recente dintre Belgrad și Priștina, respectiv consecințele umanitare ale blocadei coridorului Lacin (Nagorno-Karabah).
Următoarea sesiune a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei va avea loc la Strasbourg, în perioada 24-28 aprilie 2023.
 
 



Go to top