Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Florina Presadă: Senatorii PSD din Comisia de Muncă nu vor desființarea SIIJ

Comisia de muncă din Senat a dat azi aviz negativ proiectului USR de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Proiectul USR de desființare a SIIJ – instrumentul conceput de Liviu Dragnea și Florin Iordache pentru a-și impune controlul asupra justiției - a fost depus la începutul lunii mai, fiind semnat de 40 de deputaţi şi senatori de la USR.

Florina Presadă, membră a Comisei de Muncă din Senat: „SIIJ a venit la pachet cu alte modificări aduse la Legile Justiției și sute de mii de români au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva acestor modificări. Comisia Europeană, Parlamentul European, GRECO, Comisia de la Veneția toate aceste instituții au cerut desființarea aceastei bâte politice ce poate fi folosită împotriva magistraților. De mai bine de opt luni, Ministrul Justiției se face că lucrează la desființarea SIIJ, însă proiectul Ministerului a intrat în dezbatere publică abia în urmă cu 2 săptămâni iar dl. Predoiu nu pare grăbit să-l pună pe masa Guvernului.  Aș vrea să văd că ne asumăm cu toții, mai ales cei care am luptat pentru apărarea independenței Justiției, să adoptăm un proiect de desființare a acestei SIIJ. De la PSD nu am nicio așteptare în acest sens, pentru că știu că nu îi interesează ca România să rămână un stat de drept și o democrație veritabilă.”

Magistrații susțin și ei, în mare majoritate, desființarea SIIJ. Conform datelor prezentate de reprezentanții Ministerului Justiției în timpul dezbaterii publice, 85% dintre procurori și 72% dintre judecători sunt în favoarea acestei măsuri.
 

Go to top