Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Intervențiile senatorului Titus Corlățean la reuniunea Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorul Titus Corlățean, membru al delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat luni, 11 septembrie și marți, 12 septembrie a.c., la reuniunile Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație, desfășurate la Paris, Franța.
În cadrul unui schimb de vederi organizat în cadrul dezbaterii proiectului de raport: Globalizarea în vremuri de criză și de război: rolul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OCDE) în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei (raportor: George Katrougalos, Grecia, Grupul Stângii Europene Unite), senatorul Corlățean s-a referit la progresele înregistrate de țara noastră în direcția aderării la OCDE. În acest sens, a subliniat că, în vederea atingerii acestui obiectiv strategic asumat de toate forțele politice din Legislativul român, funcționează Comisia specială comună pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE, care are ca scop adoptarea cu celeritate a modificărilor legislative necesare.
În continuare, senatorul român a avut o intervenție pe marginea proiectului de raport: Sprijinirea perspectivei europene pentru Balcanii de Vest (raportor: George Papandreou, Grecia, Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor) în care a relevat necesitatea continuării  procesului de extindere a Uniunii Europene, inclusiv cu statele din Balcanii de Vest, în acord cu Declarația Summit-ului de la Salonic din 2003 și, mai recent, a Strategiei UE pentru Balcanii de Vest, respectiv a Declarației Summit-ului de la Tirana din 2022. A menționat, în context, că rolul Consiliului Europei poate fi unul extrem de important în condițiile în care îndeplinirea criteriilor politice de aderare la UE presupune demonstrarea atașamentului ferm față de valorile fundamentale ale Organizației de la Strasbourg – drepturile omului, democrație și stat de drept și, nu în ultimul rând, respectarea și protejarea minorităților, premise ale garantării securității democratice pe continentul european.
Totodată, senatorul Corlățean a luat cuvântul la dezbaterea proiectului de raport cu tema: Necesitatea unui multilateralism reînnoit, eficace și incluziv (raportor: Theodora Bakoyannis, Grecia, Grupul Partidului Popular European/Creștin-Democrat) în care a salutat  angajamentul șefilor de state și de guverne din statele membre ale Consiliului Europei, cu ocazia celui de-al patrulea summit de la Reykjavik (16-17 mai 2023), de reafirmare la cel mai înalt nivel a relevanței Consiliului Europei, ca proiect al păcii, și a evidențiat, în acest context, contribuția pozitivă pe care Organizația de la Strasbourg o poate avea în procesul de reflecție asupra reformei multilateralismului bazat pe norme.
De asemenea, reprezentantul Senatului a prezentat un amendament la proiectul de Declarație: Democrația, condiție prealabilă pentru pace și stabilitate, document propus Adunării  de Comisia pentru afaceri politice și democrație și care va fi asumat de APCE, cu prilejul marcării Zilei internaționale a Democrației (15 septembrie). Amendamentul, care se referă la includerea în textul declarației a evidențierii caracterului universal al drepturilor omului și libertăților fundamentale, a fost acceptat, cu unanimitate de voturi, de membrii comisiei.
În final, senatorul Corlățean a intervenit în cadrul dezbaterii cu tema: Relația între majoritatea parlamentară și opoziție într-o democrație (raportor: Elvira Kovács, Serbia, Grupul Partidului Popular European/Creștin-Democrat). În expunerea sa, a arătat că într-o societate democratică este esențial ca acei membri ai societății care se află în minoritate și, implicit, dispun de o putere limitată să beneficieze de garanții care să le ofere o justă reprezentare a drepturilor și intereselor lor legitime în Parlament. În context, a relevat importanța instituției imunității parlamentare, care oferă protecție în fața răspunderii juridice pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului. În final, a menționat că lucrările parlamentare trebuie să se desfășoare cu respectarea de către membrii corpului legiuitor, fie reprezentanți ai majorității sau opoziției, a unor standarde de integritate bine definite, care să privilegieze un dialog civilizat și care să sancționeze orice derapaje verbale sau manifestări violente.
Ordinea de zi a comisiei a mai cuprins dezbateri pe teme, precum: provocarea ideologiei de extremă dreapta pentru democrație și drepturile omului în Europa; înființarea statutului de partener al tineretului la Adunarea Parlamentară; interconexiunile între Consiliul Europei și Comunitatea Politică Europeană; promovarea unui Cod revizuit de bune practici privind referendumurile; avizul statutar privind candidatura Kosovo la Consiliul Europei; apel la un proces național de reformă în Belarus, respectiv destabilizarea regiunii Sahel și consecințele acesteia pentru Europa.
Următoarea reuniune a Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație va avea loc în cadrul celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 9-13 octombrie 2023).



Go to top