Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Adrian Wiener, victorie la CNCD împotriva discriminărilor din sănătate

Senatorul USR Adrian Wiener a reclamat Ministerul Sănătății la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe motivul discriminării medicilor români, în privința condițiilor egale de muncă, în funcție de cetățenia română. USR a câștigat procesul, decizia este executorie.
„Am sesizat la CNCD starea de fapt, crăpăturile din structura administrativ-legislativă și consecințele lor aberante. Am câștigat împotriva Ministerului Sănătății, CNCD constatând discriminarea flagrantă. În fapt, decizia CNCD care obligă ministerul să asaneze viciul legislativ din care decurge aberația este executorie, la fel ca și deciziile Curții Constituționale.”, transmite senatorul USR Adrian Wiener, membru în Comisia de Sănătate.
Adrian Wiener a explicat în sesizarea către CNCD că statul este nedrept față de traiectoria profesională a medicilor.
În prezent, rezidentul cetățean român este angajat în spitale: cu contract de muncă, fișa postului și salariu, ca orice angajat. 
În timp ce etnicul român care nu are cetățenie rămâne “bursier” al statului român cu 80 de euro/lună, fără contract de muncă, fără fișa postului! La același loc de muncă, cu aceleași responsabilități, în urma susținerii aceluiași examen. Este o situație clasică de discriminare pe criteriul cetățeniei. Un sistem absurd, o formă modernă de sclavie pe care statul român o menține.
Dar nu și de azi înainte. 
În plus, senatorul USR a și depus un proiect legislativ care oferă condiții similare medicilor români care lucrează în spitalele din România, indiferent dacă au sau nu cetățenia română.
USR consideră că fiecare român, fie că locuiește în comunitățile istorice din Serbia, Ucraina sau Moldova, de exemplu, trebuie să beneficieze de aceleași tratamente în parcursul profesional, fără discriminări pe criteriul cetățeniei. 



Go to top