Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea membrilor Biroului Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO la Conferința internațională privind guvernanța platformei digitale: construirea unui forum global al rețelelor

Vicepreședintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, senatorul Remus Negoi și secretarul Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, senatorul Dănuț Bica, au participat, în perioada 17-19 iunie 2024, la Dubrovnik, la Conferința internațională privind guvernanța platformei digitale: construirea unui forum global al rețelelor, eveniment organizat de UNESCO și Agenția pentru Media Electronică din Croația.
Conferința internațională privind guvernarea platformelor digitale a fost organizată cu ocazia Zilei Internaționale pentru combaterea discursului instigator la ură (18 iunie). La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor publice, ai organizațiilor internaționale, media audiovizuală, media electronică, autoritățile de reglementare online și reprezentanții platformelor digitale împotriva răspândirii și proliferării exponențiale a discursului instigator la ură, a discriminării și a xenofobiei online.
Sesiunea plenară a inclus teme precum: combaterea dezinformării online și a discursului la ură pentru a promova pacea și a permite drepturile omului, rolul platformelor digitale în îndeplinirea drepturilor omului în sistemul de guvernare, coaliții cu mai multe părți interesate, cunoștințe locale pentru guvernarea platformelor digitale.
Senatorul Remus Negoi a declarat: „Participarea noastră la această conferință este esențială pentru a înțelege mai bine provocările globale și pentru a contribui la dezvoltarea unor politici eficiente care să protejeze libertatea de exprimare și să combată dezinformarea și discursul instigator la ură. Colaborarea internațională este cheia pentru a construi un internet mai sigur și mai responsabil.”
Vicepreședintele Remus Negoi a mai subliniat: „Este vital să recunoaștem importanța platformelor digitale în societatea modernă și să ne asigurăm că acestea sunt reglementate într-un mod care protejează drepturile fundamentale ale omului, asigurând totodată responsabilitatea și transparența în combaterea conținutului nociv.”
Senatorul Dănuț Bica a adăugat: „Forumul global al rețelelor de reglementare reprezintă un pas important către o colaborare internațională mai strânsă și eficientă în contextul actual, care ne va permite să schimbăm bune practici și să dezvoltăm strategii comune pentru guvernarea platformelor digitale. Suntem aici pentru a învăța și a contribui cu soluții care să asigure un mediu digital sănătos și sigur pentru toți utilizatorii.”
Punctul culminant al evenimentului a fost lansarea „Forumului global al rețelelor de reglementare”, care reunește autoritățile de reglementare pentru a stabili un spațiu global de colaborare, pentru discuții și schimbul de bune practici în reglementarea platformelor digitale. Se așteaptă ca acest forum să joace un rol crucial în consolidarea eforturilor internaționale de reglementare a mediului digital, promovând un internet mai sigur și mai responsabil.
 
 
Elemente de context:
 
 
În 2022, ca parte a strategiei sale mai ample de combatere a discursului instigator la ură online, UNESCO a lansat inițiativa "Internetul pentru încredere" și a publicat la 6 noiembrie 2023 "Orientări pentru guvernanța platformelor digitale". Aceste orientări au ca scop protejarea libertății de exprimare și a dreptului la informare, abordând în același timp dezinformarea și dezinformarea, discursul instigator la ură și teoriile conspirației online. 
Liniile directoare definesc un set de îndatoriri, responsabilități și roluri pentru state, platforme digitale, organizații interguvernamentale, societatea civilă, mass-media, comunitățile academice și tehnice și alte părți interesate, pentru a crea un mediu în care libertatea de exprimare și de informare se află în centrul proceselor de guvernanță a platformelor digitale.
Adoptând o abordare cu mai multe părți interesate, UNESCO este angajată în mod activ cu rețelele naționale și internaționale de autorități de reglementare pentru a susține inițiativa și pentru a susține principiile stabilite în liniile directoare.



Go to top