Senatorul Sebastian Cernic, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), a participat, miercuri, 20 aprilie 2022, în calitate de reprezentant al Adunării, la Sesiunea privind finanțarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice și a infrastructurii inteligente pentru o redresare economică mai verde și mai incluzivă, în cadrul Forumului Parlamentar Global 2022, eveniment organizat, în format virtual, de Rețeaua Parlamentară a Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional.
Pe parcursul sesiunii, au fost prezentate și dezbătute modalități de lucru, la nivel parlamentar, care vin în sprijinul eforturilor globale comune de implementare a obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, în contextul redresării economice post-pandemie. Participanții au pus accentul pe finanțarea sectorului verde și a infrastructurii inteligente, inclusiv din perspectiva măsurilor necesare pentru transpunerea în practică a angajamentelor internaționale de prevenire și combatere a schimbărilor climatice.
În intervenția sa, senatorul Sebastian Cernic a prezentat principalele efecte negative generate de schimbările climatice în zona mediteraneană extinsă, subliniind gravitatea amenințărilor cu care se confruntă această regiune în diverse domenii: biodiversitate, securitate alimentară, turism și al economiei, în general.
Senatorul român a subliniat, în același timp, că „agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei generează, pe lângă o criză alimentară, și nevoia acută de a edifica economii mult mai puțin dependente de combustibilii fosili, pentru a diminua vulnerabilitățile generate de presiunile geopolitice”. În acest context, senatorul Cernic și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul financiar acordat de Banca Mondială și de Fondul Monetar Internațional poporului ucrainean.
Cu aceeași ocazie, senatorul Cernic a prezentat programele pe care APM urmează să le implementeze în acest an și care urmăresc, în mod direct sau indirect, finanțarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, respectiv proiectul Start-up Market, menit să promoveze incluziunea financiară și să faciliteze accesul IMM-urilor la finanțările regionale, și programul intitulat generic „Primul Davos al Mediteranei”, care susține stabilirea unei comunități economice pentru energie regenerabilă în zona mediteraneană și în Golf.
În finalul intervenției sale, senatorul român a menționat că APM, care are statut de observator la Conferințele ONU pentru schimbări climatice (COP), și-a asumat constant un rol activ în cadrul acestui format în care reprezintă vocea parlamentelor mediteraneene, iar în acest an va organiza un eveniment parlamentar internațional în marja COP27.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Rețeaua Parlamentară a Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional oferă parlamentarilor din peste 140 de țări o platformă de dialog și cooperare menite să încurajeze responsabilitatea și transparența Instituțiilor Financiare Internaționale și a finanțării pentru dezvoltare.