Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea președintei Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, senatoarea Nicoleta Pauliuc, la Conferința Interparlamentară privind Politica externă și de securitate comună și Politica de Securitate și Apărare Comună ( PESC/PSAC), în format online, Lisabona 3-4 martie 2021

În perioada 3-4 martie s-a desfășurat în format online Conferința Interparlamentară  privind Politica externă și de securitate comună și Politica de Securitate și Apărare Comună, ca parte a dimensiunii parlamentare a Președinției portugheze a Consiliului Uniunii Europene.
Principalele subiecte abordate în cadrul acestui eveniment au fost cooperarea Uniunea Europeana - NATO și Busola Strategică, dimensiunea europeană de apărare, o strategie amplă a Uniunii Europene pentru relațiile cu Africa.
În cadrul primei sesiuni, senatorul Nicoleta Pauliuc a susținut în  intervenția domniei sale referitoare la cooperare UE-NATO: „Cooperarea NATO-UE este o piatră de temelie a viziunii europene privind securitatea și apărarea. Astăzi, când paradigma securității este rescrisă, trebuie să reafirmăm dorința de aprofundare a relațiilor dintre cele două organizații. România consideră că acest parteneriat strategic se poate dezvolta în continuare într-o manieră complementară și coerentă, pentru a fi eficienți în procesul de combatere și prevenire a amenințărilor cu care se confruntă Europa.”
Senatorul român a subliniat fără echivoc importanța crucială a demersului european de prezervare a propriilor valori în contextul multiplelor amenințări contemporane și necesitatea, mai mult ca oricând, de a întări frontul comun al UE prin consensualitate interstatală și voință politică coordonată.
Doamna senator a încheiat intervenția printr-un apel la dialog permanent între statele membre și între acestea și Uniune, în scopul unitar de protejare și apărare și pentru accelerarea procesului de cooperare.



Go to top