Senatorii Roberta-Alma Anastase și Andrei Hangan, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), au participat la cea de-a 58-a Sesiune Plenară a Adunării Generale a APCEMN, ale cărei lucrări s-au desfășurat, online, luni, 22 noiembrie a.c., sub președinția Camerei Deputaților a Parlamentului României. Din delegația română, condusă de deputatul Lóránt-Zoltan Sas, șeful Delegației Parlamentului României la APCEMN și vicepreședinte al APCEMN, a făcut parte și deputatul Florian-Claudiu Neaga, membru al Delegației.
Sesiunea a reunit delegațiile parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Federația Rusă, Serbia, Turcia și Ucraina. Au participat, de asemenea, E.S. ambasadorul Lazăr Comănescu, secretarul general al Secretariatului Internațional Permanent al Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), Noshrevan Lomtatidze, reprezentantul președinției în exercițiu georgiene a OCEMN, precum și reprezentanți ai organismelor înrudite şi centrelor afiliate OCEMN: Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, Centrul Internațional de Studii la Marea Neagră, Uniunea Asociațiilor Transportatorilor Rutieri din OCEMN, Rețeaua Universităților de la Marea Neagră.
Lucrările sesiunii au fost deschise de Cristina–Mădălina Prună, vicepreședintă a Camerei Deputaților.
Membrii Adunării au adoptat rapoartele şi recomandările dezbătute în cadrul reuniunilor comisiilor specializate, documente ce vor fi înaintate Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre OCEMN, în vederea transpunerii lor în măsuri concrete.
Senatorul Andrei Hangan a luat parte la dezbaterile din plenul Adunării privind raportul și recomandarea Comisiei economice, comerciale și financiare referitoare la Cooperarea în domeniul industriei farmaceutice în regiunea Mării Negre.
Totodată, membrii Adunării au dezbătut și adoptat proiectele de raport și de recomandare privind Promovarea digitalizării și inovării în vederea perfecționării procesului legislativ și a creșterii transparenței activității parlamentare, temă propusă de doamna senator Roberta-Alma Anastase, președinta Comisiei juridice și politice a APCEMN și raportor pentru acest document. În expunerea sa, raportorul român a subliniat că este necesar ca statele membre OCEMN să introducă cele mai avansate tehnologii pentru organizarea procesului legislativ, având în vedere rolul esențial al digitalizării activității parlamentare în creșterea eficienței, transparenței, precum și a încrederii cetățenilor în instituțiile publice.
De asemenea, în calitate de președintă a Comisiei juridice și politice a APCEMN, doamna senator Roberta-Alma Anastase a participat și la cea de-a 58-a reuniune a Comisiei Permanente a APCEMN, organizată cu ocazia Adunării Generale.
La încheierea sesiunii, președinția rotativă semestrială a APCEMN a fost preluată de Duma de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse.