Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlățean, cu președinta Comisiei pentru afaceri politice și apărare din Senatul Republicii Italiene, senatoarea Stefania Craxi

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlățean a avut, joi, 7 martie a.c., o întrevedere cu președinta Comisiei pentru afaceri politice și apărare din Senatul Republicii Italiene, Stefania Craxi, aflată în vizită în România.
Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au vizat cooperarea româno - italiană în plan bilateral, european și în cadrul NATO, cu accent pe evaluările privind provocările de securitate generate de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.
 
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a subliniat soliditatea relației bilaterale dintre cele două state, fundamentată de Parteneriatul Strategic dintre România și Italia, de valorile comune împărtășite prin apartenența la UE și NATO, dar și pe legături istorice milenare și afinități  cultural istorice întărite de contribuția semnificativă în plan social și economic a comunității  românești din Italia, respectiv cea a italienilor din România.
Senatorul Titus Corlățean a exprimat aprecierea pentru sprijinul constant și consistent al Italiei pentru România, atât în trecut, în parcursul său euroatlantic, cât și în atingerea obiectivelor actuale, precum integrarea în Spațiul Schengen și aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Cei doi oficiali au abordat și aspecte privind extinderea UE și, în context, senatorul Titus Corlățean a subliniat interesul deosebit al României pentru sprijinirea parcursului european atât al Republicii Moldova, cât și al Ucrainei și Georgiei. De asemenea, în cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte cu privire la integrarea statelor din Balcanii de Vest în UE, precum și de combaterea imigrației ilegale.
Ambele părți au fost de acord că, în special în contextul politic și de securitate actual din Europa și din lume, statele membre UE și NATO trebuie să manifeste o unitate de gândire și acțiune în domeniul relațiilor externe și al apărării, pentru a putea face față provocărilor actuale și pentru a asigura securitatea și prosperitatea continentului european.
Cei doi oficiali au subliniat rolul important al diplomației parlamentare în consolidarea dialogului politic și au convenit aprofundarea discuțiilor în format parlamentar, la nivelul celor două Comisii de politică externă din Senatul României, respectiv al Senatului Republicii Italiene.


Go to top