Conferința de închidere a proiectului „SOLUȚII DIGITALE PENTRU CREȘTEREA CAPACITĂȚII ADMINISTRATIVE A SENATULUI ROMÂNIEI” (SIPOCA 1271 / MySMIS 158231)

Senatul României organizează joi, 21 decembrie 2023, începând cu ora 10:00, conferința de închidere a proiectului “Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative a Senatului României”, cofinanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Obiectivul general al proiectului a constat în creșterea capacității instituționale și eficientizarea activităților din structurile organizatorice ale serviciilor Senatului României prin implementarea unor soluții informatice inovative, în vederea simplificării furnizării serviciilor către beneficiari. De asemenea, pe durata proiectului, s-a urmărit atingerea următoarelor obiective specifice: optimizarea și simplificarea proceselor operaționale din cadrul instituției noastre, prin digitalizarea fluxurilor interne de lucru, pentru reducerea cu cel puțin 20% a duratei necesare parcurgerii procedurilor administrative aferente serviciilor publice furnizate cetățenilor, precum și îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor angajaților, în vederea utilizării serviciilor informatice dezvoltate prin proiect.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate detalii referitoare la principalele rezultate ale proiectului. Astfel, pe parcursul celor 11 luni, a fost implementat un portal dedicat cetățenilor care cuprinde șapte servicii online: fluxuri pentru petiții, pentru transmiterea opiniilor privind inițiativele legislative aflate în consultare publică, pentru solicitările de informații de interes public, formulate în baza Legii nr.544/2001, pentru solicitările de acces la ședințele publice ale Senatului și pentru solicitările de copii ale documentelor din arhiva instituției. Portalul include și servicii dedicate acreditării jurnaliștilor, precum și un flux pentru sesiunile de internship organizate la Senat.
 
 
De asemenea, a fost realizată reconstrucția bazei de date legislative, inclusiv a Biroului permanent și a fost implementată o tehnologie de inteligență artificială pentru transcrierile automate, o platformă dezvoltată integral de specialiști IT din România.
Tot în cadrul proiectului, a fost dezvoltată o platformă de back-up și restaurare și au fost derulate activități de retrodigitalizare a documentelor din arhiva Senatului din perioada 1990-2001.
De asemenea, la cursurile de instruire privind utilizarea soluțiilor informatice implementate, au participat cca. 300 de persoane din aparatul tehnic al Senatului, personal de conducere și de execuție.
Proiectul a inclus și o componentă de modernizare a paginii web a Senatului, cu accent pe un design modern, unitar și flexibil, care să integreze platforma dedicată serviciilor online.
La eveniment vor participa senatori, reprezentanți ai altor instituții publice, precum și angajați ai Senatului României.

Locație: sala Constantin Stere, nivel P1, Senat.

Alăturat, vă prezentăm agenda conferinței.

În sprijinul jurnaliştilor interesați, facem următoarele precizări:

Accesul reprezentanților mass-media se face pe la intrarea B3 a Senatului, începând cu ora 09:30;

Jurnaliștii care doresc să participe la eveniment și nu au acreditare permanentă la activitățile Senatului, sunt rugați să trimită o cerere de acreditare temporară prin e-mail la adresa: presa@senat.ro până miercuri, 20 decembrie 2023, la ora 16:00.
 


Go to top