Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întâlnirea oficială a președintei Comisiei pentru învățământ a Senatului, Monica Anisie, cu E.S. ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă

Extinderea proiectelor și programelor realizate cu sprijinul României în domeniul educației și cercetării, susținerea mobilității academice, încurajarea dezvoltării parteneriatelor între instituțiile de învățământ din cele două țări, bursele acordate studenților din Republica Moldova, planurile comune ale celor două state în domeniul digitalizării au fost câteva dintre temele abordate în cadrul primei întâlniri a delegației diplomatice la București a Republicii Moldova și conducerea Comisiei pentru învățământ din Senatul României, acțiune organizată joi, 30 iunie 2022.
Președinta Comisiei pentru învățământ, Monica Anisie i-a transmis Excelenței Sale ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, că poate conta oricând pe sprijinul dumneaei și al Comisiei pentru învățământ din Senatul României, menționând și experiența sa cu elevii din Republica Moldova pe care i-a avut la clasă, la Colegiului Tudor Vianu, acolo unde predă, dar și cu studenții de peste Prut care au efectuat stagii de practică, în cadrul Comisiei pe care aceasta o conduce.
La rândul său, ambasadorul Victor Chirilă a exprimat recunoștința autorităților din Republica Moldova pentru „deschiderea și ajutorul de care ne bucurăm constant din partea României, fără de care ne-ar fi fost extrem de greu să facem față acestor provocări, fie că vorbim despre securitatea energetică, despre criza regională, care are pentru noi consecințe dureroase, inclusiv economice, sau despre criza refugiaților. Am simțit mereu apropierea și sprijinul românilor!”.
S-a discutat atât despre succesele care au consolidat cadrul legal, precum acordul de recunoaștere a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, protocolul de colaborare între ministerele celor două țări, prin care Ministerul Educației din România continuă să ofere un număr substanțial de burse, despre proiectul legislativ care a dus la mărirea bursei pentru studenții din Republica Moldova, precum și despre proiecte comune viitoare: „ Vă mărturisesc bucuria studenților noștri și vă mulțumesc, doamnă senator, pentru că ați avut o intervenție care a contribuit enorm la promovarea acelui proiect de lege care a fost votat pe 5 mai a.c. Știu că inițiativa vă aparține și suntem recunoscători că, în sfârșit, burselor românilor de pretutindeni, inclusiv ale celor din  Republica Moldova au fost aduse la același nivel cu bursele sociale pe care le primesc studenții din România”, a precizat E.S. Victor Chirilă.
În cadrul întâlnirii, președinta Comisiei pentru învățământ din Senatul României și-a exprimat aprecierea pentru reformele în educație implementate în Republica Moldova, dar și sprijinul necondiționat pentru parcursul european al acestei țări, care a obținut recent statutul de țară candidată la UE. Cei doi au agreat că este oricând loc de o mai bună colaborare și vizibilitate a proiectelor comune derulate, iar Monica Anisie a concluzionat astfel: „În calitate de președintă a Comisiei pentru învățământ din Senatul României, dar și de membră în Comisia pentru românii de pretutindeni, Comisia pentru știință, inovare și tehnologie, precum și în Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, cred că am demonstrat deja deschiderea și susținerea pentru cei de peste Prut și vă asigur că puteți conta și de acum încolo pe un sprijin constant, și cred eu, consistent, din partea mea!”.
Delegația Ambasadei Republicii Moldova a fost formată din E.S ambasador al Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, Daniela Dima, consilier responsabil de aspecte juridice și relații interparlamentare, și Diana Gadja, secretar I responsabil de aspecte social-politice, culturale și educație.​
 



Go to top