Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Întrevederea doamnei senator Gabriela Creţu, preşedinta Comisiei pentru afaceri europene, cu domnul Faruk Kaymakçı, ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Turcia – miercuri, 5 decembrie 2018

Doamna senator Gabriela Creţu l-a primit ieri, 5 decembrie a.c., pe domnul Faruk Kaymakçı, ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Turcia. Cu această ocazie a salutat împlinirea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Turcia, subliniind nivelul excelent al relaţiilor bilaterale în spiritul Parteneriatului Strategic încheiat între cele două ţări.
 Cei doi demnitari au menţionat tendinţa ascendentă a schimburilor comerciale dintre cele două state, precum şi interesul comun ca această tendinţă să se menţină şi pe viitor, Turcia fiind cel mai important partener comercial al României în afara Uniunii Europene.
În cadrul întrevederii, cele două oficialităţi au realizat şi un schimb de opinii referitoare la prioritățile României în contextul preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene, precum și pe teme legate de securitatea și stabilitatea în zona Mării Negre și cooperarea în regiune.
 Interlocutorii au confirmat interesul pentru dezvoltarea cooperării între cele două foruri legislative, ca exemplu fiind dată Trilaterala România – Polonia – Turcia la nivel de Comisii pentru politică externă, care a avut loc la Bucureşti, în perioada 26-28 noiembrie a.c., concluzionând că dimensiunea parlamentară a diferitelor formate de colaborare joacă un rol important în facilitarea armonizării poziţiilor naţionale şi a coordonării şi susţinerii reciproce în cadrul organizaţiilor internaţionale.
Domnul ministru Faruk Kaymakçı a precizat că aderarea la UE rămâne un obiectiv strategic pentru Turcia și a solicitat sprijin în ținerea Turciei pe agenda UE de extindere a Blocului comunitar. Totodată, a fost abordată tema respectării obligațiilor reciproce UE – Turcia în privința gestionării fluxului de imigranți.
Domnia Sa a fost însoțit de E.S. dl Osman Koray Ertaș, ambasadorul Republicii Turcia în România, care, de asemenea, a subliniat ideea cooperării Turciei cu UE în vederea progresului negocierilor de aderare și, totodată, a reiterat interesul pentru dialog direct, care să asigure consolidarea relațiilor dintre cele două țări.

Go to top