Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea reprezentanților Senatului la cea de-a treia parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorii Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului și Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, au participat, în calitate de membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) la sesiunea de vară a APCE (Strasbourg, 24-28 iunie 2024).
Senatorul Corlățean a avut o intervenție în plenul Adunării la dezbaterea comună a trei rapoarte: aspectele juridice și de drepturile omului ale agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, rolul sancțiunilor în contracararea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și contracararea ștergerii identității culturale în vremuri de război și pace. De asemenea, senatorul Corlățean a prezentat, în plen, un amendament la raportul privind modificări ale anumitor prevederi ale Regulamentului Adunării, care a propus ca funcția de coraportor al Comisiei de monitorizare să fie incompatibilă doar cu funcția de  președinte, nu și de membru, al grupului de prietenie din parlamentul național cu legislativul statului care face obiectul procedurii de monitorizare. Amendamentul a fost aprobat cu majoritate de voturi de membrii Adunării și a fost integrat în rezoluția adoptată pe această temă. Totodată, în cadrul reuniunii unei comisii APCE, senatorul Corlățean a ridicat în fața comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Michael O’Flaherty, problema unei familii de români din Suedia ale cărei două fiice au fost preluate abuziv de serviciile de asistență socială din localitatea în care acestea locuiesc și continuă să fie reținute în ciuda opoziției statului român, care este în mod exclusiv statul de cetățenie pentru cele două fete.
Reprezentanții Delegației române la APCE au luat parte la cele două tururi de scrutin pentru alegerea viitorului secretar general al Consiliului Europei. Fostul președinte al Confederației Elvețiene, Alain Berset, a fost ales în această funcție pentru un mandat de 5 ani, cu un număr de 114 voturi în defavoarea contracandidaților săi care au obținut în al doilea tur 85 de voturi - Indrek Saar, Estonia, fost ministru eston al culturii, respectiv 46 de voturi - Didier Reynders, Belgia, actual comisar UE pentru justiție. Au fost votați totodată și judecătorii din partea Serbiei, Finlandei și Austriei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
În plenul Adunării a fost organizată o ceremonie de marcare a 75 de ani de la înființarea Consiliului Europei și a fost decernat Centrului pentru femei Irida din Grecia Premiul Vigdis pentru consolidarea statutului femeilor.
Ordinea de zi a sesiunii a cuprins, printre altele, dezbateri pe subiecte, precum: întărirea democrației prin procese participative și deliberative; consolidarea dimensiunii de tineret în activitatea APCE; protecția apărătorilor drepturilor omului femei; asigurarea unor proceduri de azil în concordanță cu drepturile omului; procesele de reparație și reconciliere pentru surmontarea conflictelor trecute; îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor față de Consiliul Europei de către Armenia. Au fost organizate totodată o dezbatere de urgență privind provocările la adresa democrației în Georgia și două dezbateri de actualitate: Războiul din Gaza – asigurarea eliberării ostaticilor, implementarea unui acord imediat de încetare a focului și furnizarea de asistență umanitară, respectiv intensificarea eforturilor Consiliului Europei pentru combaterea amenințărilor la adresa libertății de expresie.
În plenul Adunării s-au adresat membrilor Adunării: Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului Europei, Volker Tȕrk, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, precum și Gabriellius Landsbergis, ministrul afacerilor externe din Lituania, președintele-în-exercițiu al Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei.
În marja participării la sesiune, reprezentanții Delegației române au avut o întâlnire cu membrii delegației canadiene cu statut de observator la APCE în care au fost abordate teme de interes pentru cele două părți, cum ar fi perspectivele cooperării bilaterale, cu accent pe domeniul nuclear, și importanța continuării sprijinului pentru Ucraina în fața agresiunii militare a Federației Ruse.
Următoarea sesiune a APCE va avea loc, la Strasbourg, în perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2024.



Go to top