Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a participat astăzi, 27 martie 2015, la manifestările dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918 în Chișinău, Republica Moldova.
Astăzi se împlinesc 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România, primul pas spre Marea Unire din 1918. Pe 27 martie 1918, Hotărârea Sfatului Țării din Basarabia consfințea unirea „de azi înainte și pentru totdeauna cu mama ei România”, semnându-se Actul de Unire al Basarabiei cu România.
În acest context, membrii Comisiei românilor de pretutindeni au depus buchete de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.
Președintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Marcel Bujor a subliniat în cadrul manifestărilor faptul că “Basarabia pentru noi, românii de dincolo de Prut, reprezintă așa cum spunea un mare cărturar spiritul autentic al civilizației românești. România fără Basarabia dintre Nistru și Prut nu are trecut, prezent și nici viitor (...) Trebuie să știm, că în 27 martie 1918, nu politicienii au înfăptuit unirea, ci poporul. Politicienii numai au consfințit această unire și formarea României Mari”.
Totodată, membrii Comisiei românilor de pretutindeni vor avea o întrevedere, în cursul zilei de astăzi, cu o parte a membrilor Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova.
În ultima parte a zilei, delegația română, formată din domnul senator Marcel Bujor, președintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Viorel Badea, vicepreședinte, domnul senator Nicolae Marin, secretarul Comisiei, doamna senator Mariana Câmpeanu, membru al Comisiei și domnii senatori Victor Mocanu și Sorin Ilieșiu, membri ai Comisiei, va avea o vizită la Mănăstirea Căpriana, considerată de mulți istorici, ultimul bastion al arhitecturii voievodale din Republica Moldova.



Go to top