Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la Reuniunea Plenară a Conferinței privind Viitorul Europei (Strasbourg, 21-24 octombrie 2021)

La Reuniunea Plenară a Conferinței privind Viitorul Europei, eveniment desfășurat la Strasbourg, în perioada 21-24 octombrie 2021, Senatul a fost reprezentat de senatorii – Claudia Banu, Gabriela Crețu și Radu Mihail.
Conferința privind Viitorul Europei își propune să acorde cetățenilor un rol mai important în conturarea politicilor și obiectivelor Uniunii Europene. Astfel, Conferința creează oportunitatea unei dezbateri deschise, incluzive, transparente și structurate cu cetățenii europeni pe teme de actualitate, teme cu care cetățenii europeni se confruntă zi de zi. Contribuțiile cetățenești și ale participaților la reuniunea plenară vor sta la baza raportului final al Conferinței, care va fi prezentat șefilor de Stat și de Guvern, Comisiei Europene și Consiliului UE.
În cadrul Grupurilor de lucru tematice ale Plenarelor, reprezentanții Senatului au participat, conform opțiunilor exprimate, la grupul de lucru privind schimbările climatice (senator Claudia Banu), educație, cultură (senator Gabriela Crețu) și  economie (senator Radu Mihail).
În cadrul grupului de lucru privind schimbările climatice, s-a pus accent pe protejarea mediului și sănătății, reducerea supraproducției și a consumului excesiv, reducerea deșeurilor,energia regenerabilă, reducerea emisiilor CO2 și transport ecologic.
Dezbaterile grupului de lucru privind economia s-au axat pe următoarele teme: impozitarea pentru o economie incluzivă și echitabilă, redresarea economică, stimularea creării de locuri de muncă, inovarea – stimularea creșterii economice.
Grupul de lucru privind educația, cultura, tineretul și sportul a avut ca teme de dialog digitalizarea educației pe întreg teritoriul UE, sprijinirea tinerilor fără posibilități materiale pentru continuarea studiilor, armonizarea educației și acordarea de  investiții mai mari în educație, la toate nivelurile.
În intervenția din cadrul sesiunii plenare, senatorul Radu Mihail a subliniat necesitatea de a se asigura atât creșterea economică, cât și o mai bună competitivitate la nivel european prin intermediul inovației și progresului tehnologic, și nu prin exploatarea diferențelor salariale sau a condițiilor de muncă ale cetățenilor mobili europeni din diferitele state membre.
 
Context:
 
Conferința privind Viitorul Europei  rămâne un cadru potrivit pentru a aborda tematici orizontale, de interes pentru cetățeni, cum ar fi provocările la adresa sistemului de sănătate în toate statele membre UE, refacerea economică, impactul social al pandemiei, întărirea instrumentarului UE de gestionare a crizelor, respectul pentru principiile și valorile fundamentale ale UE, gestionarea provocărilor migrației, securitatea, rolul UE în lume, începând cu prioritatea acordată vecinătății Uniunii.

 



Go to top