Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, cu senatorul Kenneth Pugh, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Parlamentul Republicii Chile

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a avut o întrevedere joi, 7 iulie a.c., cu senatorul Kenneth Pugh, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Parlamentul Republicii Chile.
Președintele Comisiei pentru politică externă a subliniat faptul că Chile este unul dintre principalii parteneri ai României în America Latină, apreciind bunele relații politice și faptul că trebuie acționat, în continuare, în sensul aprofundării și diversificării cooperării dintre cele două țări.
Oficialii au exprimat interesul pentru consolidarea dialogului și a schimburilor parlamentare la nivelul Comisiilor de politică externă și la nivelul Grupurilor parlamentare de prietenie dintre cele două Parlamente.
Senatorul Titus Corlățean a reiterat susținerea României pentru adoptarea rapidă a Acordului bilateral de Asociere UE-Chile modernizat. Totodată, l-a informat pe oficialul chilian că acordul bilateral dintre cele două țări în domeniul social a fost recent aprobat la nivelul Guvernului României, urmând ca proiectul legii de ratificare să fie transmis  Parlamentului la începutul lunii septembrie a.c.
În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au reconfirmat interesul crescut al ambelor părți de a extinde și diversifica cooperarea sectorială, întărirea relațiilor economice, cât și schimburile în domeniul educației și cercetării academice, în special în domeniul universitar IT&C, de asemenea de a extinde cooperarea în domeniul militar și al securității cibernetice.
Un alt subiect important abordat a fost dezvoltarea cooperării dintre porturile comerciale ale celor două țări, Portul Constanța, cel mai mare port maritim din Romania și al patrulea ca mărime din Europa și Portul maritim San Antonio Terminal Internacional din Chile.
La întrevederea au participat E.S. María Pía Busta Díaz, ambasadorul Republicii Chile în România, și senatorul Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai, membru al Comisiei pentru politică externă.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 



Go to top